április 24, 2024

Egyszerűbben juthanak földhöz a kezdő gazdálkodók

ökológiai gazdálkodás föld

Fotó: pixabay.com

A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára – tájékoztatott közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter a tárca közleménye szerint.

A miniszter hangsúlyozta, a kormány és az agrártárca ösztönzi a generációváltást a mezőgazdaságban.

“A fiatalok pontosan tudják, óriási potenciál rejlik az agráriumban, mi pedig azon vagyunk, hogy segítsük őket ezen lehetőségek kiaknázásában” – tette hozzá.

A jelenlegi törvénymódosítás is azon rendelkezések sorába illeszkedik, amelyek a magyar mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú fiatalítást segítik elő. Ezen felül a kormány és a szaktárca kiemelt közös célja az is, hogy a helyi mezőgazdaságot erősítsék.

    Július 1-től nem gyakorolható elővásárlási jog az első tíz hektár földjét megszerző azon gazdákkal szemben, akik a föld fekvésétől számított húsz kilométeren belül helyben laknak vagy mezőgazdasági üzemközponttal rendelkeznek.

A fiatalok számára vonzóbb lehet a földművelői életpálya, ha azt látják, hogy könnyebben hozzájuthatnak az első 10 hektár földjükhöz, ráadásul a lakóhelyük közvetlen közelében – emelte ki Nagy István.

    Az új rendelkezés a gyakorlatban azt jelenti, hogy

a feltételeknek megfelelő adásvételi szerződést nem kell közzétenni, azaz a jóváhagyási eljárás befejezésére is hamarabb kerülhetett sor

– összegezte a miniszter. Ez lényeges adminisztratív terhet vesz le a gazdák válláról, és jelentősen meggyorsíthatja a folyamatot – mutatott rá.

A tárcavezető arra is kitért, hogy

a szabályozás a visszaélések elkerülését is biztosítja.

Ugyanis az első 10 hektár nem az adásvétel időpontjában ténylegesen fennálló földtulajdont jelenti, hanem a vevő által valaha, bármilyen jogcímen megszerzett földek összes területét, ide értve azokat is, amelyek utóbb kikerültek a tulajdonából. Így elkerülhető, hogy a megszerzett földek továbbadásával bárki is visszaélhessen a törvényben biztosított kedvezményes lehetőséggel – szögezte le a miniszter az agrártárca közleménye szerint.

MTI