június 24, 2024

Év végéig várni kell az új vidékfejlesztési pályázatokra

juh-birkanyírás merinói és a cigája juh nyírás birka

FORRÁS: MTI/OLÁH TIBOR

Bár a pontos menetrend még nem ismert, a Vg.hu cikke szerint annyi már bizonyosan látszik, hogy az első felhívások az idei utolsó negyedévben és a jövő év első negyedében jelenhetnek meg.

Bár a legtöbb mezőgazdasági termelő a közvetlen támogatások új rendszerének tanulmányozásával, az elérhető legmagasabb támogatási szint megtervezésével van elfoglalva, a szaktárca már dolgozik az új vidékfejlesztési pályázatok előkészítésén. Az új fejlesztési ciklus első felhívásai az év végén jelenhetnek meg – adta hírül a Vg.hu. A lap az Agrárminisztériumtól kapott információkra hivatkozva megírta: ennek oka elsősorban az, hogy az előző fejlesztési ciklus számos pályázata még jelenleg is nyitva van, az európai uniós szabályok szerint pedig egy adott célterületet nem lehet egy időben két keretből támogatni.

A minisztérium tájékoztatása szerint a vidékfejlesztési támogatások esetében megmarad a lehetőség valamennyi, jelenleg is alkalmazott intézkedés fenntartására. Ennek megfelelően továbbra is lesznek beruházási, együttműködési, valamint terület- és állatlétszám-alapú támogatások, ahogyan a hazai élelmiszeripar fejlesztése is fontos célterülete az új programnak.

Szintén a generációváltást segíti a gazdaságátadás, amelyet együttműködési formában támogat majd a tárca. Ismét lesz pályázati lehetőség a fiatal gazdálkodók elindulásához, valamint dedikált beruházási támogatások is várhatók ugyancsak a fiatal gazdák részére. Fontos célként határozták meg a termelői együttműködések létrejöttének, fennmaradásának, valamint közös fejlesztéseinek, beruházásainak ösztönzését mind az alapanyag-termelő ágazatok, mind az élelmiszer-feldolgozó ágazatoknál.

Ahogyan arról lapunk korábban többször is beszámolt, az elfogadott magyar KAP-stratégiai terv ötéves költségvetése összesen 14,7 milliárd euró, azaz több mint 5300 milliárd forint. Az összeg közel felét a magyar kormány biztosítja.

A hazai KAP 2485 milliárd forint közvetlen ágazati agrártámogatást, valamint 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrást biztosít az ágazatnak. A vidékfejlesztési források több mint fele gazdaságfejlesztést, több mint harmada fenntarthatósági célokat finanszíroz majd. Mindkettő jelentős bővülést jelent az előzőekhez képest, csakúgy, mint az agrárkutatási és innovációs kiadások kerete, amely a kétszeresére nő.

A tárca egy tematikus honlapot is létrehozott annak érdekében, hogy az érintettek könnyebben eligazodhassanak az agrártámogatások új rendszerében.

Forrás: Magyar Nemzet