július 24, 2024

Gyümölcsfák: Szüret után a lombvédelem is fontos

lombvedelem uj

A kertészkedők általában a szüret után nem törődnek a fa lombjával, pedig a lombkoronán élő fertőző kórokozók, ha elszaporodnak, az a következő évben súlyos gondokhoz vezethet. Ha fák lombján különféle súlyosságú betegségek lépnek fel, azok olyan fontos élettani folyamatot zavarnak meg, mint például a téli felkészülés és a fagyállóság kialakulása, de a jövő évi bő termésre is hatással lesz.

A szakemberek szerint igen káros az a kertészkedési gyakorlat, ha a letermést követően a gazdák a szezont lezártnak tekintik. A szüret után a lombvédelemre is figyelmet kell szentelni.

Miért fontos a lombvédelem?

lombvédelem

A lombkoronán számos fertőző kórokozó él, amelyek gyengítik a fák kondícióját azzal, hogy csökkentik a falevelek asszimilációs felületét. A tavaszi járványok megelőzésében igen fontos, hogy megakadályozzuk a kórokozók elszaporodását és áttelelését.

A fák funkciója szüret után

A gyümölcsszüret elteltével a fák funkciója is megváltozik. A rügy differenciálódása befejeződik. Habár a lomb ezután is növekedik, a hajtások fásodása és beérése után záródnak a rügypikkelyek. Ez az összetett folyamat biztosítja a növény felkészülését a télre, és a fagyállóság kialakulását. Továbbá szerepe van a következő évi virágmennyiség megalapozásában, amely a bő termés feltétele. Amennyiben viszont a fák lombján különféle súlyosságú betegségek lépnek fel, azok ebbe a folyamatba zavarnak bele, és meggyengíthetik a gyümölcsfáinkat.