A növénytermesztők mellett az állattenyésztőket is helyzetbe kell hozni, a magyar élelmiszeriparban ugyanis a legnagyobb nyereséget a magas feldolgozottságú és jó minőségű húsokkal, illetve az ezekből készült termékekkel lehet elérni – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára, a VI. Húsipari Szakmai Napon a minisztérium közleménye szerint.
Az államtitkár kifejtette, az élelmiszeripar egy kulcsfontosságú stratégiai ágazata Magyarországnak, hiszen az ország szuverenitását is erősíti. Ezért is döntött úgy a magyar kormány, hogy ebben az uniós ciklusban a korábbi 468 milliárd forint támogatást 750 milliárd forintra emeli. Ez egy hatalmas lehetőség az ágazat szereplői számára – tette hozzá.
Nobilis Márton hangsúlyozta: a húsiparnak is fejlesztésekre van szüksége. Forrást kell biztosítani a technológiai megújítására, a fenntarthatóság fejlesztésére, az élelmiszerminőségre és az élelmiszerbiztonságra. Az ágazat nehézségeinek megoldását a terület szereplői közötti együttműködés és összefogás segítheti.
Az agrártárca külön figyelmet fordít a megfelelő és jól felkészült szakemberek képzésére is. Ezt a célt támasztja alá a 2020-ban létrejött Agrárszakképző Centrumok kialakítása is. A fejlesztési területek kombinálása lehetőséget teremthet a magyarországi húsipar versenyképességének és fenntarthatóságának növelésére a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt – fűzte hozzá az államtitkár az AM tájékoztatása szerint.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni
Be akarják tiltani a szalmabálák erőművi értékesítését
Milyen előnyei vannak a BME angol nyelvű képzéseinek?
Továbbra is korlátozás nélkül ömölhetnek az ukrán termékek Európába
A húsfogyasztók és a gazdák büntetésében látja a jövőt a német zöldpolitika
Csökkenek az árak a zöldségpiacon
Ennyivel nőttek a termőföldárak tavaly
Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
Elindult az új agrártámogatási honlap