július 17, 2024

Megkezdődik a hízottbika-tartás támogatásnak kifizetése

magyar szürke marha

Czeglédi Zsolt Forrás: MTI

Pénteken megkezdődött a húsmarha ágazatban a hízottbika-tartáshoz kapcsolódó, nemzeti költségvetésből finanszírozott támogatására elkülönített több mint egymilliárd forint kifizetése – jelentette be az Agrárminisztérium (AM).

A hízottbika átmeneti nemzeti támogatás 2023. évi keretösszege 1,01 milliárd forint, ez a gazdálkodók számára bázisjogosultságonként 15 ezer forint kifizetését teszi lehetővé. A Magyar Államkincstár pénteken indítja el az összesen mintegy 4300 termelő számára az utalásokat – közölte a minisztérium.

Az érintett állattartók a támogatást már a frissített bázisjogosultságok után kapják, amelynek megállapítását a 2023. évi egységes kérelmek benyújtási időszakában lehetett igényelni.

A húshasznú szarvasmarha ágazat jelentős exportágazat és foglalkoztató, 2023-ban összesen 145,4 milliárd forint értéket termelt, az élő szarvasmarha és a marhahús exportárbevétele 2023 első 10 hónapjában 209 millió euró volt. A forrás likviditási segítséget nyújt a termelési kapacitások fenntartásához – magyarázta az Agrárminisztérium.

MTI