április 24, 2024

Metélőhagyma felhasználása és termesztése

snidling

A metélőhagyma, vagy snidling ízhatása, és könnyű felhasználása miatt igen kedvelt fűszernövény. A cserepes kiszerelésű növény a téli fagyos hónapok kivételével bármikor telepíthető, viszont a forróbb hónapokban bőséges öntözésre van szükség. Magvetéssel pedig tavasszal szaporíthatjuk, ablakpárkányon, balkonládában is nevelhetjük.

A snidling jellemző tulajdonságai

A liliomfélék családjába tartozó snidlinget (Allium schoenoprasum) sokan kedvelik, habár az újhagyma fogyasztók száma is jelentős. A snidling egyik fontos előnye, hogy kevésbé erőteljes az íze- amely kompatibilissé teszi egy munkahelyi tízórai mellé is. A felfelé fűszerűen növő snidling  nagyjából a 30-40 cm-es magas, de tavasz végén nyíló lila színű virága díszítőértékkel is rendelkezik.

A snidling felhasználása és termesztése

metélőhagyma

Gazdag vitaminokban, de baktériumölő, vértisztító és bélfertőtlenítő hatása is jelentős, saláták valamint ecet készítésére is használják. Fogyasztás előtt közvetlenül szórjuk az ételbe, de a főzést nem bírja. A snidling otthon is termeszthető, kevésbé igényes fűszernövény. Jól fejlődik napos és félárnyékos helyeken tápanyagban gazdag földbe ültessük.

Szaporítása történhet magvetéssel, eleinte gyakrabban öntözzük, erre legideálisabb a március vége és április eleje. A palánták nevelhetők konyhakertben, ablakpárkányon, és balkonládában is. A szabadföldön nevelt növény számára az aszályos időszak kivételével elegendő az esőzés, így sziklakertbe is ültethetjük.