A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint nem szabad növelni a szőlő- és bortermelés gazdasági és bürokratikus terheit, a szervezet ezért üdvözli, hogy a kormány döntése alapján az új hulladékgazdálkodási szabályozásnak nem lehet ilyen hatása.
A termelői érdekképviselet közleményében emlékeztet arra, hogy a kormánnyal az elmúlt hónapokban folytatott egyeztetéseken kérte a júliusban életbe lépett szabályozás felülvizsgálatát a 22 magyarországi borvidékén dolgozó 25 000 szőlőtermelő és mintegy 2000 borászati hegyközségi tag érdekét képviselve.
A HNT közleményében rámutat: a jelenlegi döntés egyik aspektusa, hogy a kiélezett európai borpiaci versenyben a minőség az ágazat versenyképességének meghatározó eleme, “mivel a bor élvezeti, kulturális és szakrális termék egyben”.
A kormány döntését követően a HNT folytatja a szakmai egyeztetéseket az illetékes minisztériumokkal a részletszabályok mielőbbi kidolgozása érdekében. Az egyeztetések során a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) felülvizsgálata mellett, azzal párhuzamosan napirendre kell venni a 2024. január 1-jén induló kötelező visszaváltási rendszer (DRS) követelményeit is – jelezték.
Frittmann János, a HNT elnöke hozzátette: “a kormányzattal zajló tárgyalásokon a HNT célja, hogy ne növekedjenek az ágazat gazdasági és bürokratikus terhei. Tagságunk legfontosabb feladata a minőségnövelő beruházások folytatása a szőlőtermesztés és a borászat területén egyaránt.”
A HNT korábbi tájékoztatásában kifejti: a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (extended producers responsibility, EPR) a borágazatot is érinti, ugyanis a borosüveg csomagolóanyagnak minősül, így az előírás alapján EPR-díjra kötelezett.
Az agrárminiszter múlt pénteken közleményben jelentette be, hogy a kormány csökkenti a borosüvegek után fizetendő díjtételt, hogy az ne jelentsen nagyobb anyagi terhet, mint az eddig fizetett termékdíj.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Bárdos Sarolta tokaji borász lett a Borászok Borásza
Jó hír a borászoknak: A háziasítás nyomait találták meg az élesztőgombákban
Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára
Áprilisban indul a digitális tápérték-jelölési rendszer a borászati termékekre
Több száz magyar bor az évindító Winelovers Grand kóstolón
Új borászati intézet alakult a Tokaj-Hegyalja Egyetemen
A borágazat számára új lehetőségek nyílnak 2024-ben
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat
Mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül évente Magyarországon