július 17, 2024

Terjed a veszettség Szabolcsban, fokozott járványügyi intézkedések léptek életbe

kutya oltás veszettség

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Tavaly szeptemberben kezdődött veszettségjárvány Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, ahol már több mint húsz esetben igazolták a vírus jelenlétét, ami már érintett szarvasmarhát, aranysakált és macskát is, ezért fokozott járványügyi intézkedések léptek életbe – írja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Hírportál.

Azokon a településeken, ahol megjelent a veszettség, állami forrásból megtörtént, illetve elkezdődött az érvényes veszettségoltással nem rendelkező állatok vakcinázása, így a kutyáké és macskáké is – közölte Tamás Péter Ferenc vármegyei főállatorvos, aki a felelős állattartásra, nagyobb odafigyelésre kérte az állatok gazdáit. Az ebzárlattal érintett településeken minden kutyát és macskát úgy kell tartani, hogy azok más állattal ne érintkezhessenek, az udvarról ki ne szökhessenek, sétáltatni pedig csak pórázon és szájkosárral lehet.

Magyarországon évente kétszer immunizálják a rókákat. A csalétekben kijuttatott vakcinát repülőgépről, illetve ahol nem lehetséges, kézzel szórják ki, majd a kilőtt állatokban vizsgálják is, hogy felvették-e a vakcinát. Az eredmények azt mutatják, hogy a hazai program eredményes,

az esetek az orosz–ukrán háború kitörését követően váltak gyakoribbá.

A lap információi szerint a veszettségmentesítési programot nem tudják olyan hatékonysággal végrehajtani, mint korábban, így a fertőződés esélye nagyobb. A mostani esetek arra utalnak, hogy behurcolt betegségekről beszélhetünk, ami sajnos az itteni melegvérű állatokat is veszélyezteti – hívták fel a figyelmet.

Azokon a településeken, ahol az elhullott, fertőzött tetemeket találták, megkezdődött minden oltatlan állat beoltása

– hangsúlyozta Tamás Péter Ferenc. Hozzátette: a központi költségvetésből érkezett erre forrás, az illetékes állatorvosok az önkormányzatokkal közösen vesznek részt a védekezésben.

Az elhullottan talált vadállathoz nem szabad hozzáérni, jelenteni kell az állatorvosnak, az állategészségügyi hatóságnál vagy a területileg illetékes vadásztársaságnál – mondta el a főállatorvos.

A veszettség

A veszettség heveny, agy- és gerincvelő-gyulladással járó vírusos betegség, amely elsősorban a veszett állat harapásával, marásával terjed, és általában halálos kimenetelű. A vírus valamennyi melegvérű állatot megbetegítheti, így a házi és vadon élő állatokat és az embert is. Ezért fokozott figyelmet kell fordítani a megelőzésre,

akit valamilyen állat megtámadott, haladéktalanul forduljon orvoshoz

– hangsúlyozta Tamás Péter Ferenc.

A rendellenesen viselkedő, idegrendszeri tüneteket mutató állat mindenképp a fertőzöttség gyanújára ad okot. Például ha egy róka embert látva nem menekül el, ha a kutya vagy a macska agresszív, támadó magatartást mutat, a járása bizonytalan. Ugyancsak gyanús jel a nyáladzás, nyelési nehézség, a görcsös roham – sorolta a jeleket a szakember.

Magyar Nemzet