július 14, 2024

Bábolnai Gazdanapok szeptember 5-7-én

Bábolnai Gazdanapok

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A 37. Bábolnai Gazdanapok szeptember 5-7. között várja az érdeklődőket, akik 20 ezer négyzetméteren, 200 kiállítóval találkozhatnak a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon.

A rendezvény keretében egyebek mellett a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Ifjúsági tagozata a 2024-es pályázati lehetőségekről tart konferenciát, az AM és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kerekasztal beszélgetéseket szervez, amelyeken érintik a felelős élelmiszergyártást, a karbonkibocsátást és a kertművelés legaktuálisabb témáit is.

    A gazdanapokon lesz kukorica- és cirok-fajtabemutató is a bábolnai parcellákon, ahol hat nemesítő ház 38 kukorica hibridjét és 5 nemesítő ház 14 cirok hibridjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Idén azért is érdemes lesz kilátogatni az eseményre, mert 2024 ősze a gépvásárlásokhoz, gépberuházásokhoz kapcsolódó pályázatok ideje lesz, Bábolna pedig kiváló terepe annak, hogy a mezőgazdaságban dolgozók megismerjék és kipróbálják a legjobb elérhető gépeket.

A kiállítás legerősebb része lesz a szántóföldi gépbemutató

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára kitért az agrár pályák népszerűsítésére szolgáló – idén 6. alkalommal megrendezett – szakiskolai napra is, amelyen 25 intézményből több mint ezer diák vesz részt. Ezáltal a Bábolnai Gazdanapokon a fiatalok megismerkedhetnek a magyar agráriummal és annak technológiai helyzetével is – mondta.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy

idén ismét a gazdanapok ad otthont a STIHL országos fakitermelő bajnokság döntőjének.

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója közölte, a szakmai programok mellett a kiállításnak az is célja, hogy a résztvevők egy szép családi napot tudjanak itt eltölteni. Ezért lesz például népművészeti hagyományőrző bemutató és arborétumlátogatás is.

Estók János, Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója közölte, hogy a Kincsem 150 évforduló kapcsán vándorkiállítással készülnek a gazdanapokra.

MTI