
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Szeged napjához kapcsolódva májusban rendszeresen szerveznek borfesztivált a csongrádi megyeszékhelyen, a Széchenyi téren, a tavaszi seregszemle a vidék legnagyobb ilyen rendezvénye.
A szegedi borfesztiválok története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, a városban 1910-ben és 1912-ben országos mezőgazdasági és szőlészeti kiállítást rendeztek. A korabeli beszámolók szerint e vásárok voltak az elsők, amikor a minősítést végző szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is megkóstolhatta a termelők borait.
Az immár tizedik alkalommal megszervezett Bor tér egyedi hangulatú helyszínen kínál lehetőséget arra, hogy a vendégek ismerkedjenek a borászok remekeivel. A hosszú és változatos szegedi fesztiválnyár záró rendezvényére a hat magyarországi borrégió mindegyikéből érkeznek kiállítók.
A legfinomabb borok, pálinkák és ínycsiklandó ételek mellett kézműves portékák is szerepelnek a kínálatban. Újdonság, hogy idén a rendezvény újabb helyszínnel bővül: a szomszédos Aradi vértanúk terén kisüzemi sörfőzdék mutatkoznak be.
A szervezők folyamatosan törekszenek a fesztivál „zöldítésére”: 2019-ben kivezették a műanyagpoharat a Dóm térről, az idei esztendő üvegpoharai a korábbiaknál kecsesebbek és nagyobbak lesznek. Idén pedig – a kézműves standok kivételével – mindenhol készpénzmentes fizetésre tér át a rendezvény: feltölthető Festipay kártyával, saját bankkártyával, vagy akár okos eszközzel kiegyenlíthetik étel- és italvásárlásaikat a vendégek.
Szerdán este a belvárosból induló látványos szüreti felvonulással kezdődnek a programok. A Dóm téren öt napon át két kisebb színpadon főként a borozáshoz illő zenét játszó formációk szórakoztatják a vendégeket.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Te szeded, te válogatod – olcsóbb, mint a piac!
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait
Ekkor rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat
Meghívó: Természetkímélő kaszálás – bemutató Kőszegen
Csökken a borfogyasztás? Jönnek a szőlő alapú gintermékek
20 magyar élelmiszeripari vállalkozás mutatkozik be Amszterdamban a PLMA kiállításon
A Babits Borászat aszúja nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját
Kína magyar szakemberekkel fejlesztené borászati szektorát
Miért lett trend a tudatos egészség?