április 17, 2024

Az aszúborokat ünneplik Erdőbényén

tokaj tokaji aszú bor borászat

Fotó: MTI/Vajda János

Tokaj-Hegyalja legismertebb nevezetessége, az aszúbor áll az 4. Aszú Ünnep programjának középpontjában pénteken és szombaton Erdőbényén.

Befejezéséhez közeleg az Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján projekt, amelynek egyik helyszíne Erdőbénye, ahol a kádárok munkáját, történetét bemutató Kádárház létesül. Az új élménypont megnyitását követően számos új programlehetőséget ígér, az érdeklődők azonban már az Aszú Ünnep során betekintést nyerhetnek annak kínálatába – tájékoztatta az MTI-t pénteken a Tokaj Borvidék Fejlesztéséért Nonprofit Kft.

Mint a közlemény felidézi, a legenda szerint az első aszúbor elkészítése Szepsi Laczkó Máté nevéhez fűződik, aki Erdőbényén élt a 17. század első felében.

Az aszúbort méltán tartják számon a világ egyik legjobb természetes édes boraként, hiszen előállítása különleges gondosságot igényel. Az aszú szó a gyümölcs aszalódására utal, a zsugorodás oka az úgynevezett nemes rothadást előidéző gombafajta, a Botrytis cinerea – emlékeztetnek a szervezők.

A botrytis spórái behatolnak a szőlőszemek héjába, elősegítve a gyümölcs cukortartalmának koncentrálódását és nedvességtartalmának csökkenését.

Tokaj-Hegyalja különleges mikroklímájának köszönhetően az aszúsodás szinte minden évben végbe tud menni. Az aszúsodott szemeket, melyeket szüretkor kézzel kell a fürtből kicsipegetni, egykor fából készült puttonyba gyűjtötték. Az aszú a hagyomány szerint annyi puttonyos, ahány faputtony aszúszemet áztattak egy gönci hordónyi borban.

Tisztelegve az aszúbor és Tokaj-Hegyalja különleges kapcsolata előtt idén is megmérettetnek a legjobb hegyaljai aszúk. A borversenynek otthont adó Szepsi Laczkó Máté emlékházban az érdeklődők megismerkedhetnek az erdőbényei kulturális hagyományokkal, a helyi mesterségek eszközeivel.

A múlt századokban a zsidó és görög kereskedők az értékes tokaji bor szállítására minden évben rengeteg hordót rendeltek a helyi kádármesterektől. Az Aszú Ünnep résztvevői a kádárok évszázados hagyományait is megismerhetik, eszközeiket pedig nemsokára az élménypontként megszülető Kádárház mutatja be, ahol a látogatók workshopokon, csapatépítőkön, rendezvényeken maguk is bepillanthatnak a kádárok világába.

Az Aszú Ünnepre kilátogatók tanúi lehetnek egy csak Erdőbényén előforduló táncfajtának, a kádártáncnak is: ennek során öt táncos jellegzetes sapkában, hordóabroncsokkal táncolja el a hordókészítés minden fontosabb elemét, előadásukat a híres pohárforgatással zárva – áll a közleményben.

MTI