június 17, 2024

Újabb segítség a sertéstartóknak

malac-disznó-sertés sertéstelep

Fotó: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Többletforrások, előrehozott kifizetések és új hitelkonstrukció is segíti a sertéstartókat. A takarmányárak nagymértékű emelkedése, az állatbetegségek okozta korlátozások, valamint a koronavírus-járvány együttes piaci hatásának kompenzálására az Agrárminisztérium (AM) a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött – közölte Feldman Zsolt, a minisztérium közleményében.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár tájékoztatása szerint a sertéstartók számára összesen 4 milliárd többletforrást biztosít a tárca az év végén, így idén rekordösszegű, 20,8 milliárd forint állatjóléti támogatás segíti az ágazatot.

A részleteket sorolva az államtitkár kiemelte: a sertéságazat támogatására a sertéshízó és tenyészkoca állatjóléti intézkedésekre 2021-ben eredetileg 16,8 milliárd forint állt rendelkezésre. Első körben a tárca a sertéshízó állatjóléti támogatás keretösszegét 1,2 milliárd forinttal növelte, újabb döntéssel pedig annak mértékét további 2 milliárddal megemeli.

Ezen felül – a tavalyi évtől eltérően – a 2021/2022. támogatási év második negyedévi kérelmei esetében – az átmeneti támogatás keretében működő állatjóléti támogatást 800 millió forint értékben még az idén kifizetik. A tenyészkoca állatjóléti támogatás esetében a tárca a 2021. támogatási év harmadik negyedévi kérelmeinek tárgyévi kifizetésének megkezdését is tervezi, az előrehozott kifizetés további segítséget nyújt a sertéstartóknak.

A sertéságazat megsegítése érdekében egy új hitelkonstrukció kidolgozását is megkezdte az Agrárminisztérium – fogalmazott Feldman Zsolt. Az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelhez és az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020-hoz kapcsolódóan kiemelt, 100 százalékos kamat-, kezességi díj-, és költségtámogatás nyújtását tervezi a tárca, kifejezetten a sertéságazat részére. A kiemelt támogatással az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel esetében a KKV minősítésnek megfelelő vállalkozások maximum 200 millió forint összegű, 3 éves lejáratú, míg az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében a nagyvállalatok és a KKV-k maximum 150 millió forint összegű, 6 éves futamidejű, azokon belül 3 éves türelmi idejű kamat- és költségmentes forgóeszköz hitelhez juthatnak. A kedvezményes hitelösszeg a termelő sertésállományával arányos mértékű lehet – mondta az államtitkár.

MTI

Fotó: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT