június 17, 2024

Újra támad a madárinfluenza

madarinfluenza kacsa

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Békés és Zala vármegyében is madárinfluenza jelenlétéről számolt be a Nébih, az állategészségügyi szakemberek már intézkedtek is a történtek miatt.

Békés vármegyében egy lúdtelepen, míg Komárom-Esztergomban fogságban tartott madaraknál igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

A 7400 tömőludat tartó békéscsabai telepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a betegség gyanújára. A Nébih laboratóriuma megerősítette a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek megkezdték az érintett állomány felszámolását, továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet – közölték.

Komárom-Esztergom vármegyében fogságban tartott madarakban igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét a hatóság, területi és egyéb korlátozások elrendelésére azonban nincs szükség, a szakemberek intézkednek az érintett állatok leöléséről – tették hozzá.

MTI