június 17, 2024

6 milliárd forint kompenzációt sikerült kiharcolni Brüsszeltől a kukoricatermelők számára

ukrán gabona kukorica rakodás

Fotó: MTI Fotó / Vajda János - Széles nyomtávú ukrán szerelvény kukoricaszállítmányának átrakodása Eperjeskén.

Az ukrán gabonaimport miatti kompenzációként 6 milliárd forintot sikerült kiharcolni a hazai kukoricatermelők számára Brüsszeltől – közölte az  Agrárminisztérium (AM) .

A háború és a szankciós politika miatt kialakult súlyos gabonapiaci zavarok következében kárt szenvedett magyar gazdálkodók veszteségeinek enyhítésére 2023 végéig összesen 5,9 milliárd forint kompenzációt fizettek ki. Az érintett tagállamok – közöttük Magyarország – nyomására az Európai Bizottság erre a célra Magyarországnak 15,9 millió eurós forrást biztosított – tájékoztatott a szaktárca.

A közlemény szerint az elhúzódó orosz-ukrán háború és az elhibázott uniós szankciók következményeképpen az Európára zúduló ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek dömpingje rendkívül nehéz helyzetbe hozta a háborús övezettel szomszédos térség termelőit. Uniós lépések hiányában Magyarországnak nemzeti hatáskörben kellett intézkednie az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importtilalmáról és szigorú ellenőrzéséről.

Amellett, hogy Magyarország az importtilalom folyamatos fenntartása mellett foglalt állást, fontosnak tartotta, hogy a kárt szenvedett gazdálkodók kompenzációjára is sor kerüljön. Az Európai Bizottság elismerve azt, hogy a korlátozások nélküli ukrán terményimport komoly veszteségeket okozott az érintett tagállamok mezőgazdasági termelőinek, részleges kompenzációt tett lehetővé számukra – közölte az AM.

Hozzátették, hogy a károk mértékéhez mérten jelképesnek mondható összeg igénybevételének feltételeit az AM úgy alakította ki, hogy az célzott és megfelelően értelmezhető segítséget jelentsen az azt igénylő gazdálkodók számára. A tárca közreműködésével kidolgozott feltételek szerint a kompenzációra jogosult kukoricatermelők 2023. október 1. és 15. között nyújthatták be támogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz. A kincstár 2023 végéig összesen 5,9 milliárd forint kompenzációs támogatást folyósított a gazdálkodóknak.

A támogatás a 2022. évi termény értékesítése kapcsán fellépő veszteségek részleges enyhítésére volt alkalmas, 73 ezer hektár kukorica termőterületre hektáronként 81 ezer forint kifizetését tette lehetővé. Ezzel a leginkább rászoruló, kisebb gazdálkodók jutottak segítséghez. Ez a kifizetés azonban csak részben enyhítette a korábbi akadálytalan ukrán import kedvezőtlen hatását.

A megszokott piaci viszonyok helyreállítása érdekében Magyarország továbbra is fenntartja a nemzeti hatáskörben bevezetett importkorlátozó intézkedést, és Brüsszelben más érintett tagállamokkal együtt tovább folytatja a küzdelmet a gazdák érdekében – hangsúlyozta az Agrárminisztérium.

MTI