A sóska az egyik legkorábban szedhető tavaszi zöldségünk, amelyet a magyar konyha régóta nagy becsben tart. Friss, savanykás levelei nemcsak ízletesek, de tápanyagokban is gazdagok, ezért egyre több hobbikertész ülteti újra. A növény kifejezetten hálás: kevés gondozást igényel, ugyanakkor hosszú ideig folyamatosan szedhető. A sóska évelő, így éveken át újra kihajt, és már kora tavasszal friss levelekkel örvendezteti meg a kertészt. Az alábbiakban bemutatjuk a termesztés legfontosabb lépéseit, a talajelőkészítéstől a betakarításig.
A növény igényei – hol és hogyan érzi jól magát a sóska?
A sóska rendkívül alkalmazkodó, ezért kisebb kertekben és konyhakertben is könnyen helyet talál magának. Legjobban félárnyékos vagy napos helyen fejlődik, ahol a talaj nem szárad ki túl gyorsan. A túlzott, tűző napsütés hajlamosíthatja a leveleket gyorsabb öregedésre, ezért a keleti vagy nyugati fekvés ideális.
A talajjal szemben nincsenek nagy igényei, mégis a legszebb levelek lazább, humuszos, enyhén nedves talajban fejlődnek. A túl kötött, agyagos földet érdemes komposzttal javítani, hogy több levegőt és nedvességet kapjon a gyökérzet. A sóska kissé savanyú talajokon érzi a legjobban magát, ezért a lúgos talajokat komposzt vagy tőzeg hozzáadásával lehet ellensúlyozni.

Talajelőkészítés – a siker egyik alapja
Bár igénytelen növény, a jó induláshoz érdemes megadni a szükséges alapokat. Ültetés előtt:
- dolgozzunk be komposztot vagy érett istállótrágyát a felső 20–25 centiméterbe,
- lazítsuk fel a talajt ásóvillával vagy kapával,
- távolítsuk el a gyomokat és a nagyobb rögöket.
A sóska több éven át ugyanazon a helyen marad, ezért a talaj gazdagítása később is kifizetődik.
A sóska vetése, szaporítása
A sóska könnyen szaporítható magvetéssel vagy tőosztással.
A magvetés alapjai
A magok aprók, így sekélyen kell vetni őket. A vetőbarázdák mélysége legfeljebb 1–1,5 cm legyen, a sorok között pedig 25–30 cm távolságot hagyjunk, hogy a növények kényelmesen fejlődjenek.
A kikelt palántákat később ritkítsuk ki: 15–20 cm-es tőtávolság ideális az erős, bőven leveles állományhoz.
Mivel a sóska évelő, a vetést követően 2–3 évig biztos hozamra számíthatunk ugyanarról az állományról.

A sóska vetés ideje – mikor vessük a sóskát?
A sóska vetési ideje rugalmas, de néhány időszak kiemelkedően eredményes:
1. Kora tavaszi vetés (március – április eleje)
Ez a leggyakoribb ültetési idő. A sóska hidegtűrő, ezért a magok már viszonylag hűvös talajban is csíráznak. A tavaszi vetésből származó növények már a következő év elején gazdagon teremnek.
2. Nyár végi vetés (augusztus – szeptember)
Ez is remek választás: a meleg talaj gyors csírázást biztosít, a növény pedig ősszel megerősödik és a következő tavasszal már dús leveleket hoz. Sok kertész ezt tartja a legeredményesebb vetésidőnek.
3. Tőosztás tavasszal vagy ősszel
Ha már van meglévő állomány, a sóska tősarjai könnyen szétoszthatók. Ezt a módszert akkor érdemes alkalmazni, ha gyorsabb eredményt szeretnénk, hiszen az új tő azonnal növekedni kezd.
A sóska gondozása
Öntözés
A sóska szereti a nedves talajt, különösen a fiatal növények fejlődésekor. Hosszabb száraz időszakban rendszeres öntözést igényel. A túlöntözést viszont kerülni kell, mert könnyen gyökérrothadást okozhat.
Gyomlálás
Mivel a sóska évelő, a gyomok könnyen elszaporodhatnak körülötte. Rendszeresen kapáljuk vagy kézzel gyomláljuk, de ügyeljünk a sekély gyökérzetre.
Tápanyag-utánpótlás
Tavasszal egy kevés komposzt vagy szerves tápanyag sokat segít. Ha a levelek fakók vagy lassabban fejlődnek, enyhe nitrogénpótlás javasolt.
Levélvágás és megújítás
A rendszeres szedés serkenti az új levelek képződését. Amikor a levelek megöregszenek vagy a növény felmagzik, érdemes tövig visszavágni – ilyenkor új, zsenge hajtások jelennek meg.

A sóska betegségei és kártevői
A sóska általában ellenálló növény. Időnként előfordulhat:
- levéltetű,
- csiga vagy meztelencsiga kártétel,
- lisztharmat, főként száraz nyarakon.
A kártevők többnyire manuálisan vagy enyhe bio-módszerekkel kordában tarthatók.
A sóska betakarítása
A sóska egyik nagy előnye, hogy március végétől akár októberig folyamatosan szedhető. A leveleket mindig az erősebb, dús tövekről vágjuk le. A zsengébb, fiatal levelek ízletesebbek, míg az idősebbek savanyúbbak és rostosabbak lehetnek.
Fotók: depositphotos.com
