
Fotó: A csontozó a Kométa 99 Zrt. kaposvári telephelyén - MTI/VARGA GYÖRGY
A termelés hatékonyságának növeléséhez, a digitális tudás fejlesztéséhez és a szemléletváltoztatáshoz alapvető fontosságú a kutatás-fejlesztés és az innováció.
A hazai élelmiszeripar innovációja mind a lakosság jóléte, egészsége, életminősége, mind a foglalkoztatottság, a jövedelemtermelő képesség és az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése szempontjából rendkívül fontos, ezért a kormány kiemelten támogatja ezeket az újító kezdeményezéseket – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Creaveg Zrt.-nél tett látogatáson, Budapesten a tárca közleménye szerint.
Erdős Norbert elmondta, a termelés hatékonyságának növeléséhez, a digitális tudás fejlesztéséhez és a szemléletváltoztatáshoz alapvető fontosságú a kutatás-fejlesztés és az innováció. Rámutatott, hogy a világ élelmiszeripara paradigma-váltás küszöbén áll, ezt a hazai vállalkozások időben felismerték és felzárkóztak ehhez a folyamathoz – írták.
A közlemény szerint az államtitkár emlékeztetett, hogy a 2021-2027 közötti időszakban a hazai élelmiszeripari vállalkozások a fejlesztéseikhez – a korábbi uniós ciklushoz képest jelentősen nagyobb keretre -, mintegy 750 milliárd forintra pályázhatnak.
Martonicz Dániel és Dr. Tóth András, a Creaveg Zrt. alapítói elmondták, hogy a naponta minőségi élelmiszert fogyasztók száma a jelenlegi egymilliárd főről 2050-re két és fél milliárdra emelkedik majd, ami az ENSZ szerint az élelmiszerfogyasztást 60 százalékkal, a húsfogyasztást 100 százalékkal is megnövelheti. A Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari pályázatának segítségével Debrecen mellett Magyarország első növényi fehérje izoláló és extrudáló üzemét szeretnék létrehozni, ahol a bab- és borsófehérje felhasználásával készülő termékeikkel elsősorban a fenntartható táplálkozást akarják erősíteni – áll az AM közleményében.
MTI
Címlapkép: MTI/VARGA GYÖRGY
Népszerű cikkek a rovaton belül
Új agrártámogatás baromfitartás felszámolására
Kampány indult a hazai trappista sajtért
Az USA betilt több szintetikus élelmiszerszínezéket
Nébih: biztonságos és kiváló minőségű a magyar hús
Csehországba továbbra is tilos kecskét, szarvasmarhát és sertést bevinni Magyarországról és Szlovákiából
Ütemesen halad a részkifizetések teljesítése az Agro-ökológiai Programban
Az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar tormatermés
A magyar fogyasztók a minőségi húsvéti sonkákat keresik
Magyar ételkülönlegességeket is lehet kapni a szingapúri Food and Hotel Asia kiállításon