április 29, 2024

Miért fontos az ültetési távolság?

ültetési távolság

Az ültetés fő szezonja a tavasz, ezekben a hetekben az év más időszakában nem aktív hobbikertészek is lelkesen vásárolják és viszik haza a legújabb növényeket. Az ültetés helyét számos tényező határozza meg, például a fényigénye, az árnyéktűrése, vagy a talaj minősége is befolyásolja. Sokan nem is gondolják, hogy az ültetési távolság legalább ilyen fontos szempont.

Az ültetési távolság szerepe a kertben

Általánosságban elmondható, hogy a hobbikertészek nagy gondot fordítanak arra, hogy a környezetüket a legvonzóbb növényekkel népesítsék be. A választék igen nagy, nem könnyű manapság a színek és fajták közül választani. Sokan tanulmányozzák a növények igényeivel kapcsolatos tudnivalókat, azonban a tapasztalat az, hogy közel sem olyan ismert ültetési távolság szerepe.

Milyen problémákat okozhat?

Az ültetési távolság meghatározó tényező, és az egyik leggyakoribb, ugyanakkor legbosszantóbb kertészeti baki a rosszul megválasztott távolság. A probléma elsősorban a nagyobbra növő dísznövények esetében mutatkozik meg akkor, amikor az általában a kicsi, és csenevésznek tűnő facsemetét túl közel telepítik a ház falához, vagy a kerítéshez. Majd évek múltán döbben rá a tulajdonos, hogy ezzel szükséges valamit tenni. Általában ilyenkor a növény kivágásra kerül, mivel egy megtermett fát a kiskerti körülmények között nem lehet átültetni. Ha mégsem válnak meg tőle, akkor beletörődnek a kényszerű árnyékolásba, ez viszont évről évre hónapokon keresztül akár sötét körülményeket is teremthet az otthon belterében.

Másik probléma a túl nagy fával, hogy a kerti utat, járdát, vagy a kerítés elemeit felfeszítik a gyökerek. Az is előfordulhat, hogy a kerítéshez közel lévő cserje, vagy fa a szomszéd számára lehet zavaró, amely hosszú távon akár elmérgesedő vitákhoz is vezethet. Mit lehet tenni a problémák megelőzése érdekében?

Tippek vásárlás előtt

Első és legfontosabb, hogy mielőtt megvásárolnánk a kiszemelt cserjét, vagy facsemetét, beszerzés előtt tájékozódjunk az adott faj kifejlett kori méretéről. Ezt az ökölszabályt azonban minden ültetendő növénnyel szemben célszerű alkalmazni, mivel lehet, hogy a rendelkezésre álló körülmények nem ideálisak az adott növény szempontjából.

fák ültetése

Fák, cserjék kisebb területekre

Szűkebb kertekbe kisebb méretű, vagy oszlopos lobkoronával rendelkező fajokat válasszunk, és jó tanács, hogy egészen kis területek esetében pedig célszerű lemondani a faültetésről. Elszomorodni nem kell, mivel a fafélék helyett remek alternatívák a kompakt méretű törzses cserjék. Ezek a jellemzően gömb alakú koronával rendelkező törzsre oltott dísznövények minifaként is díszítenek. Általában 80-120 cm magasak, és előnyük hogy sosem nőnek meg magasra.

A függőleges növényzetre vágyók oszlopra terelt, vagy íves és geometriai alakzatú támasztékra terelt futónövényeket telepíthetnek, amelyekkel több méter magas zöldtömeg nyerhető. Ha pedig virágos fajokat választunk, azzal pedig extra látványelemmel gazdagodhatunk. Ezek a növények metszéssel a kívánt méretre alakíthatók, és nagy előnyük, hogy az igények változásával akár könnyedén, nyom nélkül távolíthatók el.

Átlagos, vagy nagy alapterületű kertek fásítása

A kellő körültekintés az átlagos, vagy nagy alapterületű kertekben is fontos. Általánosságban az átlagos méretű kertekben a kerítés közelébe telepítik a nagyobb dísznövényeket – díszfákat, tujaféléket, cserjéket. Ezáltal a kert középén pihenésre, játékra alkalmas nyílt terület alakítható ki. Ebben az esetben a telekhatáron lévő fák a szomszéd területére érhetnek át, amely számukra okozhat problémát.

Tanácsok az ültetési távolsággal kapcsolatosan

Telekhatáron belül

 A gyakorlatban egy régebbi, bár már érvényben nem lévő rendelet kiváló útmutatással szolgálhat. Az 1977-es MÉM rendelet alapján a „legkisebb ültetési (telepítési) távolság az ingatlan telekhatárától a 3 méternél magasabbra nem növő bokor (élősövény) esetében fél méter, 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs és egyéb fa esetén egy méter. 3 méternél magasabbra növő gyümölcs és egyéb bokor (élősövény) esetén két méter”.

Telekhatáron kívül

Az ültetéseket ajánlott körültetésen végezni a ház előtti területeken is, amelyek már nem tartoznak a telekhez, hanem közterületnek minősülő utcafronti területeknek számítanak. Itt az ültetési távolság mellett az adott földsávon lévő növények az önkormányzat tulajdonába kerülnek (önkormányzati törvény értelmében), még akkor is, ha azt a magánszemély telepítette, kivágni csak hatósági engedély birtokában lehet. Így az utcafrontra inkább virágágyásokat, kis méretű cserjéket, dísznövényeket telepítsünk, amelyek szükség esetén, például akadályoztatás esetén gyorsan és könnyen számolhatók fel.