április 29, 2024

Jó döntés-e a konyhakert?

konyhakert

Az elmúlt pár évben a kerti trendekben hatalmas fordulat történt, egyre többen kertészkednek, virágosítják a környezetüket és divatossá váltak a házi veteményesek egyaránt. A veteményezés nemcsak kezdő befektetést igényel, de folyamatos, és rendszeres munkával is jár.

Haszonnövény termesztés jellegzetességei

A gyümölcs és zöldség nevelés a régi hagyományos vidéki birtokokon teljesen természetes, sőt alapvető volt, az újdonság az, hogy egyre több díszkerti területen fognak bele haszonnövény termesztésbe. Hogy ki miért és mi okból dönt a házi konyhakert mellett, számos oka lehet. Sokan azért vágnak bele, mert biominőségű ellenőrzött hátterű terményeket szeretnének a család asztalára tenni. Vannak, akik egy produktív hobbi lehetőséget, és tartalmas kikapcsolódást keresnek maguknak, de a spórolás, vagy fenntarthatósági szempontok, ökológiai-lábnyom csökkentésére való törekvés is áll a népszerűség hátterében.

Mielőtt bárki belefogna a veteményezésbe, fontos, hogy megalapozottan döntsön: a házi kiskert rengeteg örömmel, de számos bosszússággal, is járhat, még a kudarc sem zárható ki. A kérdés, illetve a döntéshozatal most tavasszal különösen aktuális, a legjobb idő végig gondolni, hogy valóban szükségünk van- e egy szinte egész éven átívelő folyamatos elfoglaltságra. A kezdés előtt mérlegeljük, hogy megvannak-e lehetőségek, kalkuláljuk meg a kiadásokat, megéri-e beruházást, az idő és energia befektetést.

Hogyan érhetünk el szép hozamot?

Ahhoz, hogy a betakarítás eredményes legyen számos tényező függvénye: ilyen a megfelelő hely, és a méret, illetve függ a termelendő zöldségfajtától.

konyhakert

Megfelelő hely

Azoknak a hobbikertészeknek, akik ezidágig kisebb-nagyobb méretű díszkertet tartottak fenn, elsőként azt kell számba venni, hogy van-e a műveletre alkalmas hely. Gyakran követik el azt a hibát, hogy a veteményezésre (jobb híján) egy előnytelen fekvésű parlagi területet választanak ki, pedig az ágyások kijelölésénél a megfelelő hely az egyik legsarkalatosabb szempont.

A zöldségek általában melegigényűek, kedvelik a sok napfényt. Ezért a szükségleteik biztosítására ilyen területet kell konyhakertnek kijelölni. Gyakori probléma, hogy az ideális hely jelenleg más funkcióval bír, vagy éppen a központi részét foglalja el a kertnek.

Megfelelő méret

A konyhakert mérete sem mellékes. Egyrészt, ha túl kicsi, akkor értelmetlen belefogni veteményesként, viszont ha túl nagy, az a kezdők számára különösen nagy kihívást jelenthet. Kezdetben, első körben általában elegendő egy 8-12 négyzetméteres rész (egy kisebb szobányi terület). Célszerű középen mindkét irányban négy részre osztani. A szűk ösvényeken könnyebb lesz közlekedni, és a palánták között a különféle kerti munkákat elvégezni.

A kert látványvilágának csorbulása sokakban kelt aggodalmat. Számukra kimondottan jó ötlet magaságyást telepíteni, nemcsak esztétikus, de nagyon jól kihasználható a kisebb-nagyobb kertekben

A magaságyás megtervezése

A magaságyás, vagy más néven emelt ágyás már egy régi bevett kertészeti fogalom, azonban manapság reneszánszát éli: általában 1-2 négyzetméteres, 30-50 cm-es magassággal, peremmel rendelkező építmények. A lapraszerelt, egybeépíthető részekből álló, különböző méretű modellek könnyen beszerezhető akár a barkácsáruházakból, vagy az interneten keresztül, de az ezermesterek saját maguk is könnyen elkészíthetik. A négyzetes formába rendezett négy magaságyás esztétikus kinézetével nem rontja az összképet. A közte levő közlekedőket pedig fel lehet szórni mulccsal, zúzott kővel.

konyhakert

A növények kiválasztása

A termények kiválogatásakor azt érdemes szem előtt tartani, hogy egyrészt olyan fajtát válasszunk, amelyet szívesen fogyasztunk, és jó eséllyel a konyhában fel is használjuk. Mint minden új tevékenységnél, ebben az esetben sem árt az adott növény nevelésének nehézségi fokával tisztában lenni. Kezdőként első lépésben ezért olyan növényekkel próbálkozzunk, amelyek gondozása egyszerű, kisszámú kártevője, és betegsége van, és különösebb igényeket, vagy ápolási teendőket nem igényel. Jó, ha kezdőként a választott zöldségek között rövid tenyészidejű faj is van, így a sikerélmény kedvet csinál a folytatáshoz.

A veteményezés szükséges kellékei

A kezdő hobbikertészként biztosan szükséges pár szerszámot beszerezni, ilyen az ásó, kapa, kanna, gereblye, esetleg talicska. Tápanyagokra például szerves trágyára valamint növényvédőszerekre is szükség van.

A magaságyás előnyei

Számos előnye van, egyik fontos tényező, hogy a magaságyást alkotó föld-keverék által a kertünk talajadottságaitól is függetleníteni tudjuk magunkat, és viszonylag kevés idő ráfordítással, megfelelően kiválasztott fajtákkal akár magas hozamot is elérhetünk. A hagyományos ágyással szemben kevesebb ápolási gondázási feladattal jár, nem kell bajlódni a gyomlálással, a talaj megőrzi a kedvező szerkezetét, és vízháztartásának egyensúlyát, ennek köszönhetően kevesebb öntözésre lesz szükség.

A kisebb alapterületen zajló növénytermesztés, mint szabadidős elfoglaltságként hatással lehet a mindennapjainkra. Könnyű fizikai munkát jelent, megnyugtat egy stresszes nap után. Azonban jó tudni, hogy elsősorban teljes önellátást nem biztosít, érdemi spórolás kevésbé valószínű, de a lényeg az ellenőrzött minőségű, saját nevelésű zöldség a konyhában.