május 22, 2024

Gyepgondozás, gyepvédelem: Miért fontos a gyeplazítás és a levegőztetés?

gyep

A tavaszi feladatok közé tartozik a gyep lazítása és a helyreállító, levegőztető kezelése. A levegőztetés célja az, hogy a földben fenntartsuk a levegő és a víz megfelelő egyensúlyát, ezáltal a talaj megőrzi egészséges állagát-állapotát. érdemes rá gondot fordítani, a gyep meghálálja ezeket a munkálatokat.

A kerttulajdonosok legtöbbje szép zöld és üde gyepre vágyik, és sokakban merül fel a kérdés, hogy a szomszédban évről évre egyre szebb a gyep, míg a sajátja rendezetlenség benyomását kelti. Ennek többnyire az a titka, hogy a szomszéd rendszeren fellazítja és levegőzteti a kertjét. A harsogó zöld fűfelülethez elengedhetetlen a két művelet rendszeres elvégzése.

Miért szükséges a gyeplazítás?

Az egészséges talajt a szilárd összetevők, valamint levegő, a víz, a mikroorganizmusok és szerves anyagok keveréke alkotja. Általában a téli évszak után a kerttulajdonosok fellazítják a gyep felületét, ennek az a célja, hogy a hideg hónapok után a talajt felfrissítsék. Ezzel biztosítják a talaj számára, hogy a szükséges tápanyagokhoz könnyen hozzájusson. A lazítást célszerű ősszel is megismételni, hogy a gyep jól átvészelje a következő telet. A gyeplazítás végezhető kézi működtetésű eszközökkel, valamint benzinmotoros, vagy elektromos gyeplazítóval. Eltávolítja a gyomokat, és az elszáradt idős részeket, ezáltal az új fűszálak gyorsabban tudnak növekedni, és a talaj is jobban felveszi a szükséges tápanyagokat és vizet.

Mire jó a levegőztetés (szellőztetés)?

A jól levegőztetett talaj az eső és öntözővizet egyaránt könnyedén felszívja. Jó a vízelvezetése, és magas a levegőtartalma. Mivel a természetben számos hasznos mikroorganizmus aerob életformát folytat, ezért kulcsfontosságúak a talaj szempontjából, hiszen az életjelenségei fenntartásához oxigénre van szüksége.

gyep

A gyengén levegőztetett talaj tulajdonságai

Mikroorganizmusok

 A gyengén levegőztetett talajban nem működnek a mikroorganizmusok kellő hatékonysággal, így nem biztosított a szerves anyagok hatékony lebontása, és ennek eredményeként  alacsonyabb lesz a fontos tápanyagok felhasználásának a mértéke.

Megfelelő gyökérrendszer

Az egészséges növekedés feltétele, hogy kiterjedt gyökérrendszert fejlesszen ki, de a megfelelő ellenállóképesség  alapvető minden növény számára a stresszes időszakok elviseléséhez. Ez biztosítja, hogy az életfenntartáshoz szükséges vízhez, és tápanyagokhoz hozzáférjen.

A gyengén, vagy rosszul levegőztetett talaj szemcséi kisebbek lesznek a terheléstől, és a talajszerkezet károkat szenved el a tömörödéstől. Mindezek miatt a növények gyökereinek kevesebb tér marad, ezzel arányosan a levegőnek és a víznek is kevesebb hely jut.

A levegőztetés célja

A jól levegőztetett talajban lévő megfelelő gyökérszerkezet szerepe az, hogy a növény túlélését biztosítsa a forró és száraz körülmények idején. A talaj levegőztetése számos célt szolgál, nevezetesen:

  • A talajtömörödést enyhíti
  • A felszíni víz elvezetését növeli
  • A talaj levegőellátottságát, és szerkezetét javítja
  • Elősegíti a gyökerezőképességet, és a szerves anyag felszín közeli lebomlását
  • A szárazságnak való ellenállás képességét növeli

Azon túl, hogy ellenállóbbá teszi a szárazsággal szemben, ösztönzi a gyökér mélyebb növekedését, és nyitottan tartja a felszínt a csapadék és az öntözés számára.

A levegőztetés lépései

Első lépésben a gyepből el kell távolítani a száraz növényi maradványokat, ezzel jelentős mértékben csökkenthető a filcesedés. A levegőztetés különféle módszerekkel végezhető, a kiskertekben a lyukasztásos módszer jelenti a rutinmunkát.

Mikor végezhető a lyukasztás?

Nem csak tavasszal, hanem nyáron is végezhető művelet. A lyukasztók egy sor különféle átmérőben és hosszban kaphatók, és olyan lyukat ütnek, amely nem lesz érzékelhető szabad szemmel.

A rutin levegőztetés a talaj legfelső 70-150 mm-es részére kell, hogy koncentrálódjon, ugyanakkor a megfelelő felszerelés nagyban függ a megművelendő terület nagyságától, de annak minősége is befolyásolja.

Kisebb területetek, valamint díszgyepek esetében a kisebb méretű, önhajtású, gyalog tolható levegőztető a legjobb választás. Ezekből létezik dob-, vagy ütős szerkezetű, különféle szerszámok fogadására alkalmas például lyukasztó, tömör, üreges és kanál típus.

Az elkülönített helyen fontos szerephez jutnak az olyan kéziszerszámok, mint a kerti vasvilla, amely jól használható száraz foltoknál, kiszáradásos problémáknál, és tömörödéses problémák esetében.

A traktorra szerelhető célszerszámok manapság nagy méretválasztékban kaphatók, igazodva a mezőgazdasági haszongépjárművekhez – így minden munka a lehető leghatékonyabban végezhető el.

Amennyiben a talaj kötött, agyagos, vízállásos terület, ebben az esetben érdemes homokszórással is próbálkozni egy menetben a szellőztetéssel. Így a föld lazítható, és vízáteresztő képessége is növelhető.