április 28, 2024

A palánták kiültetés utáni táplálása

palántázás

A melegigényes zöldségpalántákat május végén ajánlott a szabad földbe kiültetni. Fontos tudni, hogy a szezon folyamán a zöldségféléknek folyamatosan felvehető tápanyagokra van szükségük, erre szolgálnak a korszerű, burkolt, tartós műtrágyák, amelyek a talajba ültetést megelőzően, vagy az ültetéssel egy menetben több hónapig biztosítják a szükséges tápanyagokat, makro és mikroelemeket. A talajon történő táplálás kiegészíthető tápoldatozással és lombtrágyázással.

Miért fontos a kiegészítő tápanyag-utánpótlás?

A paprika a paradicsom, az uborka és a tojásgyümölcs a melegigényes zöldségnövények közé tartoznak. A palánták kiültetésével ajánlott megvárni a tavaszi fagyok végét, így a szabadföldbe május végén ideális kiültetni. Ahhoz, hogy megfelelő hozamú egészséges termésünk legyen elengedhetetlen a növény növekedési szakaszaihoz igazított megfelelő tápanyag-ellátás.

Makroelemek

Már az ültetést megelőzően és a palánta kiültetése után szükség lehet kiegészítő tápanyag utánpótlásra. Különösen tápanyag igényes a paradicsom, a paprika és a tojásgyümölcs.

A speciális burkolási technológiával gyártott szabályozott feltáródású műtrágyák a tápanyagtartalmukat fokozatosan adják le az előre meghatározott hatástartam ideje alatt, így mindig megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosítanak a növény számára.

A növény által felvett makroelemek több mint 60 százalékát a termés hasznosítja. Kiültetéskor a foszforra, lombfejlődés idején a nitrogénre, majd a virágzáskor és a terméskötődés idején ismét a foszforra, valamint éréskor a kálium megfelelő arányára helyeződik a hangsúly.

palánta

Foszforhiány szerepe

A kezdeti időszakban a palántáknak a gyökeresedéshez a többi makrotápelem (nitrogén és a kálium) arányához képest több foszforra van szükségük. A kiültetett növényeknek a gyors kezdeti fejlődéshez, az ültetési sokk leküzdésére azonnal hasznosuló foszforpótlást kell biztosítani. Gyakran tapasztalják, hogy a fiatal növények levelei kékes- lilás színűvé válnak, ennek hátterében a foszforhiány állhat.

Relatív foszforhiány akkor is előfordulhat, ha a talaj még nem elég meleg, mivel a fejletlen növény gyökerei nem képesek felvenni a bennük rosszul mozgó foszfort. Súlyos esetben a foszforhiány a növény teljes pusztulását is eredményezheti.

Nitrogén szerepe

Míg a kezdetben a foszfor pótlásra kell figyelmet fordítani, addig a később a lombfejlődés időszakában a növénynek nitrogénre van nagyobb igénye. Különösen a kígyóuborka esetében kell a megfelelő nitrogén ellátást biztosítani, mivel a termés torzulását (görbülését) okozhatja. A megfelelő nitrogén ellátottság biztosítja, hogy a palánta életerős legyen, és elősegíti a fiatal hajtás megfelelő fejlődését.

Kálium és kalcium szerepe

Az egy menetben kijuttatható korszerű, tartós műtrágyák több hónapig rendelkezésre álló tápanyagokat is tartalmaznak.  A virágzás és a terméskötődés időszakában ismét nagyobb mennyiségben van szükség foszforra.

Termés éréskor pedig a hangsúly a káliumsúlyos táplálásra helyeződik át. A zöldségek termésérésekor a kálium mellett a kalcium igény is megnő, ami a csúcsrothadás tünetét (feketesedés a termés talpán) okozza, sok esetben a kalcium éppen olyan fontos, mint a nitrogén.

palánta kertben

Mikroelemek

A makroelemek mellett a növényeknek mikroelemekre is szükségük van, bár jóval kisebb mennyiségben. Ezek közül a bór a cink a molibdén és a mangán a legfontosabb. Nagy szerepük van a növény különböző növekedési szakaszaiban: a megfelelő növekedés biztosításában,  a későbbiekben a virágzás kialakulásában,  vagy a bogyófejlődés maximalizálásában.

Tápoldatozás

A talajon történő táplálás kiegészíthető tápoldatozással és lombtrágyázással. A tápoldatozásnál mindig vegyük figyelembe az öntözővíz minőségét. Ha túl kemény az öntözővíz, akkor abban a tápanyagok nem hasznosulnak megfelelően, rosszul oldódnak. Ennek következménye, hogy a növények hiánytüneteket mutatnak az előírás szerint adagolt műtrágya ellenére.

Lombtrágyázás

A lombtrágyázás jól kiegészíti a tápanyag utánpótlást, például kiültetéskor, vagy a különböző stresszhelyzetek (a fejletlen gyökerek, a hideg talaj, majd a későbbi forróság, gyökérsérülés stb.) esetén növelheti a növény asszimilációját, segít átvészelni a számukra kedvezőtlen környezeti viszonyokat. Előnyös abból a szempontból is, hogy a lombozatra kijuttatott műtrágya tápanyagtartalmát a növény gyorsan hasznosítja. Így az enyhe tápanyaghiányok jó eredménnyel előzhetők meg, illetve állíthatók helyre.

A palánták kiültetése

Bármilyen jó minőségű palántát ültetünk, egészséges, termő növény csak akkor várható, ha az ültetőhelyet alaposan előkészítjük. A palántákat ősszel felásott, megtrágyázott talajba helyezzük legalább olyan mélyre, ahogy a palántaágyban is voltak. Beültetés után alaposan öntözzük be. A palánták kiültetésére a szabadföldbe legideálisabb május vége, ha nem kedvező az időjárás, talaj menti, fagy hajnali fagyok fenyegetnek, akkor célszerű a palántákat védeni egy agyagcseréppel, föld felkupacolással, vagy egy egyszerű papírsüveggel.