július 21, 2024

A cirok lehetne a titkos befutó

cirok

Fotó: Kiss Gergő / magyarmezogazdasag.hu

Itthon egyelőre kevéssé bíznak benne a gazdák, pedig a szemescirok a humán táplálkozásban, a silócirok pedig a téli tömegtakarmány-előállításban vívhatna ki magának előkelő helyet. Előbbiben szinte reneszánszát éli, a reformkonyha kedvelt alapanyaga lett, takarmányként pedig lassan a klimatikus viszonyok fogják rákényszeríteni a gazdákat termesztésére. Egyre több szakember felismeri, hogy helye van a vetésforgóban.

Igazi kuriózummal szolgál idén a Bábolnai Gazdanapok fajtabemutatója, ahol a kukoricák mellett két nemesítőház cirokhibridjei is megtekinthetők – számol be a magyarmezogazdasag.hu.

A kísérletet szervező IKR Agrár szakemberei és a fajtatulajdonosok ezzel szeretnék felkelteni az érdeklődést és ráirányítani a figyelmet a növényben rejlő lehetőségekre. A cirok ugyanis rendelkezik minden olyan jó tulajdonsággal, ami miatt közkedvelt lehetne, mondta dr. Kiss Erzsébet, a fajtabemutató szakmai vezetője, aki hozzátette, egyre több szakember felismeri, hogy helye van a vetésforgóban, mert a kukoricánál igénytelenebb, sokkal jobban tűri a szárazságot, és a beltartalmi értékei is jobbak nála. Ha pedig megfelelő körülmények közé kerül, akkor a termése is versenyképes a kukoricáéval.

A legnagyobb választékkal a Lidea érkezett Bábolnára, a közelmúltban az Euralis Semences és a Caussade Semences Group összeolvadásával létrejött vállalat szakemberei – 3 kukoricahibrid mellett – 5 cirokhibridet állítottak kísérletbe. Farkas Ferenc cégvezető szerint a termelők szívesen termesztettek volna eddig is cirkot, hiszen számos jó tulajdonsága mellett a kukoricánál kisebb az előállítási költsége. Hiányzott viszont a piaca, amit a Lidea azzal, hogy bevizsgálatta és elfogadtatta a takarmányiparral, most „mögé tett”.

Ha tehát valaki belevág a termesztésébe, el is tudja adni, nem lesz kizárólag a madáreleség piachoz volt kötve. A takarmányiparnak is jó, teszi hozzá Farkas Ferenc, mert olcsóbban megkapja, mint a kukoricát, aminél ráadásul magasabb a fehérjetartalma is. Minden adott lehetne tehát a felfutásához, azonban a jelenlegi magas árak miatt mindenki kukoricát akar termeszteni. Természetesen ők sem azt ajánlják, hogy olyan helyen termesszen valaki cirkot, ahol a kukorica 8-12 tonnára képes, de mivel soha nem tudhatjuk milyen évünk lesz, a biztonság kedvéért kerüljön a vetéstervbe cirok is, különösen a gyengébb adottságú területekre. Ahol a kukorica 4-6 tonnát tud, ott a cirok 6-8 tonnás termést ad. „És lehet, hogy kevesebbet kap érte a gazda, de kevesebb lesz a költsége is” – hangsúlyozta végül Farkas Ferenc.

A teljes cikk ITT olvasható.

Fotó: Kiss Gergő / magyarmezogazdasag.hu