július 20, 2024

A haltermelés fenntartásáért összefognak a szakmai szervezetek

hal halászat

MTI Fotó: Balázs Attila

A haltermelés fenntartása érdekében a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) megállapodott a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) az őszi haltelepítési célú halárakról, a telepítésekhez kapcsolódó horgászszövetségi támogatási program elemeiről, továbbá az Aszály-veszélyhelyzeti operatív törzs munkájának további támogatásáról – közölték a megállapodás résztvevői.

A két szervezet társadalmi érdeknek nevezte a haltermelés, a horgászat és a halfogyasztás feltételeinek biztosítását. Ennek érdekében az érintettek akkor is megtalálják a megoldásokat, ha a háborús infláció és a rendkívüli aszály súlyosan érinti a belföldi halgazdálkodást – írták.

A közlemény szerint az április 30-ig megvalósuló haltelepítésekre vonatkozó támogatások pályázati kiírásait a következő 1 hétben közzéteszik a Mohosz honlapján. A támogatási lehetőségek bővülnek, a támogatási arány 30-40 százalékos, maximuma 2 millió forint lehet. Az aszály, kiszáradás vagy más rendkívüli eseménnyel sújtott vízterületek halgazdálkodási hasznosítói az őszi pályázati beszerzést április 30-ig, vagyis a remélt vízfeltöltődés bekövetkeztét követően is teljesíthetik.

Hozzátették, hogy az Aszály-veszélyhelyzeti operatív törzs munkájában a Mohosz az Agrárkamarával közösen ellátja a MA-HAL képviseletét, és tárgyalnak a kárenyhítések további lehetőségeiről. Az összehangolt, gyors döntések lehetővé teszik a kora őszi kényszer-lehalászásokkal piacra jutó hal bekapcsolását a támogatási rendszerbe, illetve a karácsonyi halpiac hatékony kínálati megszervezését – olvasható a közleményben.

MTI