július 24, 2024

A napraforgó közel 80 százalékát betakarították Zala megyében

napraforgő-aratás-kombájn-mezőgazdaság

MTI/Kiss Dániel

A napraforgó közel 80 százalékát learatták Zala megyében, a 6500 hektáros területen átlagosan hektáronként 2,4 tonna, megfelelő minőségű olajos növény termett – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

A megye déli részén megkezdődött a csaknem 31 630 hektáron termelt kukorica betakarítása, az 510 hektáros területről hektáronként átlagosan 7,8 tonna termés került a magtárakba. A hónapokon át tartó aszályos időszak miatt a megye északi területein ennél kevesebb termésre számítanak a gazdák – tájékoztatott Sabján Krisztián.

A 6850 hektáron termő szója 64 százalékát aratták le, a hektáronkénti átlaghozam 2,4 tonna.

Elmondta, hogy a csapadékos időjárás időnként megnehezíti a betakarítási munkákat, ugyanakkor az őszi eső kedvező a talajmunkák és a vetések elvégzéséhez.

A repcét 14 380 hektáron vetették el Zala megyében. A repcevetések heterogének, ahol a vetés előtt megjött az eső, ott a növények gyorsan kikeltek, a kártevők nem tudtak nagy kárt okozni. A csapadékhiányos területeken viszont a növények vontatottan keltek ki, a táblákon üres foltok láthatók, a szárazság miatt nem keltek ki a magok, a kikelt növények pedig lassan fejlődtek és a kártevők kipusztították az állomány egy részét.

Az őszi árpát 2 ezer hektáron, az őszi búzát 2500 hektáron, a tritikálét pedig 600 hektáron vetették el.

A vetéstervek szerint 31 310 hektáron őszi búza kerül a földbe, az őszi árpa vetésterülete meghaladja az 5 ezer hektárt, 360 hektáron rozst, 1450 hektáron pedig tritikálét termelnek.     A Zala megyei szántóföldeken a 110 ezer hektárnyi vetésterület közel felét (52 670 hektárt) ősszel, a másik felét pedig tavasszal vetik be gazdák, a fennmaradó területen évelő növényeket termelnek, vagy parlagon hagyják.

MTI

Fotó: MTI/Kiss Dániel