július 14, 2024

A Pajzos Tokaj borászat lett a legeredményesebb a 41. Országos Borversenyen

orszagos-borverseny-pajzos-tokaj

Comas Laurentnek, a tokaji Pajzos borászat birtokigazgatójának (k) átadja A legeredményesebb borászat díjat Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke (b) és Nagy István agrárminiszter (j) MTI/Soós Lajos

Két év szünet után tartották meg ismét a seregszemlét, a 41. Országos Borversenyre az ország 22 borvidékéről 232 pincészet nevezett összesen 824 tétellel. A legeredményesebb borászat díját a Pajzos Tokaj kapta, melynek borai az idén három nagy arany- és két aranyérmet érdemeltek ki. A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, a rendezvény fővédnöke, Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Borverseny elnöke adták át.

A magyar bortermelők nem ellenfelei egymásnak, hanem inspirálják egymást; ez viszi előre ezt az ágazatot – mondta el a 41. Országos Borverseny (OBV) szerdai budapesti ünnepélyes eredményhirdetésén az agrárminiszter.

Nagy István szerint a magyar agrárium mindig példaként tekint a hazai borásztársadalomra, mert folyamatosan olyan újításokkal lép elő, amelyeket érdemes a többi ágazatnak is követnie.
A borászok nemcsak megtalálják, hanem befolyásolják is a fogyasztói igényeket – mondta, hozzátéve: a siker azon múlik, ki milyen gyorsan reagál, ki milyen innovatív, ki tudja diktálni a trendet.
Noha az OBV verseny, a résztvevők mégsem ellenfelek – emelte ki a miniszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a díjazott borászok által felhalmozott tudást fontos a lehető legszélesebb körhöz eljuttatni.

„A szüret még előttünk áll: a búzánk, a mindennapi gabona biztonságban a csűrben van, a borágazat most dolgozik azon, hogy a pincékben ott legyen a bor” – mondta Nagy István.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke hangsúlyozta: annyi tehetség és innováció halmozódott fel a magyar bortermelőknél, hogy „most már nem egymással kell versenyeznünk, hanem önmagunkkal”.

Mint emlékeztetett, az Országos Borversenyt két év után rendezték meg újra. Az OBV jóval több, mint verseny, inkább egyfajta fórum, hiszen az értékelést elsősorban a termelők végzik – jegyezte meg.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: az OBV a legrangosabb és legnagyobb magyar borverseny.

Nemrég elfoglalt hivataláról szólva elmondta: feladata a közösségi bormarketing és borkommunikációs feladatok koordinálása, valamint a következő évekre szóló stratégia elkészítése.

„Nekünk az a dolgunk, hogy minden deciliter bornak meglegyen a helye” – hangoztatta a kormánybiztos, kiemelve a bormarketing külgazdasági és turisztikai oldalát is.

A nyertes borok, borászatok

Idén 824 bort neveztek (361 fehér, 275 vörös, 69 rosé, 62 természetes édes/tokaji borkülönlegesség, 37 pezsgő, 20 gyöngyöző). A bírálatot a hagyományoknak megfelelően családi borászatok tulajdonosai, üzemi pincészetek szakértői végezték, kiegészítve az oktatás, kutatás szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel.

A szakmai zsűri összesen 17 Nagy Aranyat, 122 aranyérmet és 109 ezüstérmet osztott ki. A verseny legmagasabb pontszámát a Simkó Pince 2016-os Tokaji Eszencia tétele érdemelte ki, 96,3 pontot kapott a százból. A 2022-es Országos Borverseny legeredményesebb borászata a Pajzos Tokaj lett 3 nagy aranyéremmel és 2 aranyéremmel.

Nagy Aranyat nyert borok

aranyermes borok 2022
Fotó: OBV

Kategóriagyőztesek

  • A 41. Országos Borverseny legjobb fehérbora: Paulus Molnár Borház – Paulus Gold Olaszrizling 2021
  • A 41. Országos Borverseny legjobb rozébora: Günzer Tamás Pincészete -Rosé 2021
  • A 41. Országos Borverseny legjobb vörösbora: Lelovits Tamás Pincészete-Meglepetés – Villányi Kékfrankos Prémium Válogatás 2019
  • A 41. Országos Borverseny legjobb gyöngyözőbora: Gál Szőlőbirtok és Pincészet-Gál Anna Rosa 2021
  • A 41. Országos Borverseny legjobb pezsgője: Firmánszky Pince-Tokaji Furmint pezsgő extra brut 2020
  • A 41. Országos Borverseny legjobb természetes édes bora: Simkó Pince – Tokaji Eszencia 2016
  • A 41. Országos Borverseny legjobb bio bora: Dobosi Birtokközpont – Bio Sauvignon blanc 2021
  • A 41. Országos Borverseny legjobb hazai nemesítésű fajtából készült illatos fehérbora: Petőcz Pincészet – Cserszegi fűszeres 2021
  • A 41. Országos Borverseny legjobb Kárpát-medencei fajtából készült nagy száraz fehérbora: Pajzos Tokaji Furmint Selection 2019
  • A 41. Országos Borverseny legjobb kékfrankos alapú vörösbora: Thummerer Pince-Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged dűlő 2018

A teljes eredménylista elérhető az Országos Borverseny honlapján.

MTI / vince.hu