július 14, 2024

A rendszeres karbantartás fontossága a villanymotoroknál

karbantartasertfelelosemberek min

A villanymotorok széles körben használatosak a modern iparban, és kritikus fontosságúak a folyamatok hatékony és megbízható működtetésében. Éppen ezért fontos ügyelni a rendszeres és megfelelően kivitelezett karbantartásra, tisztításra és a felülvizsgálatra a hosszú élettartam érdekében. Ezzel ugyanis 10-15%-kal tovább használhatóak az elektromos motorok üzemi körülmények között. Cikkünkben bemutatjuk a villanymotorok működését, a rendszeres karbantartás előnyeit, végezetül kitérünk a leggyakoribb karbantartási feladatokra is.

A villanymotorok általános működése

Ez egy olyan szerkezet, melynek működése két, egymáshoz képest nyugalomban lévő, villamos vagy mágneses mező kölcsönhatásán alapszik. Ennek megfelelően az álló- vagy forgórészben mágneses tér gerjesztődik a tekercs vagy az állandó mágnes segítségével. Miután a villanymotor áramot kap, a gerjesztett mágneses tér kölcsönhatásba lép az állandó mágneses térrel, ami miatt a forgórész is mozgásba lendül. Így alakul át az elektromos áram mozgási vagy forgási energiává.

A villanymotor előnyei

Számos előnye között az egyik legfontosabb, hogy nem bocsát ki káros anyagokat, és a működése is csendes, rezgésmentes. Így bőven teljesíti a különböző egészség- és környezetvédelmi szabályozásokat. Ráadásul az áram betáplálása még megújuló energiaforrásokból is megtörténhet, így sokkal környezettudatosabb, mint a benzines motorok. 

Az elektromos motor a fentieken kívül könnyen kezelhető, és igazán hatékonyan működik. Rendkívül kevés (kopó)alkatrészének köszönhetően pedig a karbantartása és a fenntartása is sokkal költséghatékonyabb, mint más motorok esetében.

Alkalmazása

Az elektromos motorok széles körben használhatóak. A villanymotorok motoros üzemű használata (azaz a mechanikai energia kinyerése) többféle módon is hasznosítható, jellemzően berendezések meghajtásához. Ilyen egységek például a gyártógépek, szalaghajtások, liftek vagy akár a csomagológépek. Emellett alkalmazható járművek motorjaként is.

Mivel az elektromos motor működése reverzibilis, ezért akár generátorként is alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy a mechanikai (mozgási, forgási) energia áramot termel (generátoros üzem). Ezt a területet jellemzően a járművek esetén használják ki (akkumulátor töltése, fékenergia visszanyerése). Emellett azonban bárhol alkalmazható, ahol villamos energiára van szükség.

 

A rendszeres karbantartás előnyei

Az elektromos motor rendszeres karbantartása több okból is létfontosságú. Először is, megelőzhetőek általa a meghibásodások; így elkerülhetőek a költséges üzemi leállások, és biztosítható a zavartalan termelés. Másodszor, a villanymotor karbantartásával a munkavédelem előírásai is teljesülnek amellett, hogy a dolgozók számára  biztonságosabb lehet majd a munkavégzés. 

Harmadszor, a rendszeres karbantartással megtartható a gyártói garancia. Ezen kívül szükséges a gép élettartamának fenntartásához, az energiafogyasztás csökkentéséhez és a hatékonyabb működés érdekében is. Mivel a legtöbb ipari gép folyamatosan működik, lényeges elvégezni a tervezett karbantartást a berendezések biztonságának és megbízhatóságának biztosítása érdekében.

A több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkező Theiss Hajtástechnika Kft. is azt javasolja, hogy érdemes betartani a karbantartásra vonatkozó periódusokat. A rendszeres karbantartás a fentiek mellett segíthet a problémák felismerésében és megelőzésében. Így akár a nagyobb baj bekövetkezte előtt megtehetőek a megfelelő lépések.

Leggyakoribb karbantartási feladatok

Ahhoz, hogy egy üzem berendezései a megfelelő hatásfokkal működhessenek, mindenképpen szükség van a rendszeres karbantartásra. A leggyakoribb feladatok közé azonban nemcsak a szerelési munkálatok sorakoztathatóak fel, hanem az ellenőrzés és a takarítás is. Az alábbiakban felsoroljuk, hogy milyen teendőkre érdemes gondolni villanymotorok karbantartása során. 

  • Tisztítás, takarítás: Ez a legalapvetőbb feladat annak érdekében, hogy a berendezés megfelelően működjön. A rárakódott por, olajok és zsírok, valamint más szennyeződések ugyanis felhalmozódhatnak, és idővel a működést is befolyásolhatják. 
  • Kenés: A legtöbb gépnek szüksége van kenésre, hiszen enélkül tönkremehetnek a csapágyak. Ma már léteznek önkenő csapágyak is, de ha az előírások megkövetelik, akkor a megfelelő időközönként meg kell kenni a csapágyakat.
  • Vizuális ellenőrzés: A szemrevételezés módszere segít az esetleges problémák korai felismerésében. Ilyen például a repedés, rozsda vagy egyéb sérülések, amelyek a kezdeti időszakban könnyebben javíthatóak. 
  • Csapágycsere: Minden csapágynak megvan az előírt élettartama, de előfordulhat az is, hogy korábban tönkremegy. Ekkor mindenképpen ki kell cserélni, hiszen enélkül akár be is sülhet a motor.
  • Elektromos vizsgálat: A villanymotor elektromos vizsgálata során ellenőrzésre kerül az áramkörök működése és a vezetékek integritása.
  • Hűtőrendszer karbantartása: A motorok munkát végeznek, ezért melegszenek. Amennyiben a hűtőrendszer feladja a szolgálatot, úgy a motor túlhevülhet, ami problémákhoz vezet. Fontos tehát ellenőrizni és kitisztítani a hűtőrendszert.
  • Csatlakozók tömörségének ellenőrzése: Ezeket is érdemes karbantartani a biztonságos működés érdekében, mivel az apró szennyeződések is vezethetnek zárlathoz vagy más hibákhoz.
  • Tengely igazítása: Akkor lehet erre szükség, ha a motor kopása miatt a tengely valamekkora mértékben elhajlik, üt.

Konklúzió

A villanymotorok kulcsszerepet játszanak a hatékony és megbízható ipari folyamatokban, de rendszeres karbantartásuk és megfelelő tisztításuk elengedhetetlen a hosszú élettartam biztosításához. Az elektromos motorok környezetbarátak, csendesek és hatékonyan működnek, míg a karbantartás és fenntartás költséghatékonyabb, mint a többi motor esetében. 

Az elektromos motorokat széles körben használják a gyártóberendezésektől a járművek motorjáig, és mivel működése reverzibilis, generátorként is használható. A rendszeres karbantartásnak több előnye is van. A meghibásodások megelőzése és a zavartalan termelés biztosítása mellett a munkavédelem előírásainak teljesülése és a dolgozók biztonságának javítása is szerepel.

Fotók: Theissdrive, Envato Elements.