
Fotó: Mikóháza Település Facebook
A vadhúsok a tradicionális magyar konyha részét képezik, ráadásul olyan egészséges ételek készíthetők belőlük, amelyek megfelelnek a legújabb fogyasztói elvárásoknak is – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szombaton a 11. Vadkolbásztöltő Fesztiválon, Mikóházán.
A tárca által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az államtitkár arról is beszélt: az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy vadhúsból készült termékek kerülhessenek a magyar családok asztalára.
A szakhatóságokon keresztül arra is fokozott figyelmet fordítanak, hogy megbízható, nyomon követhető, rendezett eredetű, egészséges és tiszta hús jusson el a fogyasztókhoz – tette hozzá.
Nobilis Márton kitért arra is, hogy az emberek vadhúsról szerzett ismeretei elkoptak, ma a háztartásokban kevésbé készítenek vadhúst, alacsony a fogyasztása. Éppen ezért a kormány célja a vadhús népszerűsítése, hiszen természetes élelmiszer, fenntartható, bio jellegű terméknek minősül, hazai, valamint az új, konyhakész termékeknek köszönhetően a kényelmi trendeknek is megfelel.
A kormány a vadhús népszerűsítése érdekében időről időre kampányokat indít. Az államtitkár megjegyezte, a vadhúst és az abból készült ételeket már gyermekkorban szükséges lenne népszerűsíteni, a közétkezésbe is bevezetni.
A Vadkolbásztöltő Fesztivál és az ehhez hasonló vadászati, vadgasztronómiai rendezvények azért bírnak nagy jelentőséggel, mert az érdeklődő közönség közvetlenül megkóstolhatja a különféle vadhúsból készített ételeket – hangsúlyozta Nobilis Márton.
Ennek szellemében nyitotta meg az államtitkár Hörcsik Richárddal (Fidesz), a térség országgyűlési képviselőjével a Vadhús, mint egészséges alternatíva: régi hagyományőrző vadászati módok – új, alternatív vadhúsfelhasználás a gasztronómiában című konferenciát, melyet a fesztivál keretében rendeztek meg – áll az Agrárminisztérium közleményében.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarokat tartalmazó termékek
A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben
Mérséklődhet az élelmiszerdrágulás
A baromfitermékekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel volt a legtöbb gond 2022-ben
Jönnek az egészségvédő tejtermékek!
A tejpiac szereplőit vizsgálja a GVH az indokolatlan áremelések gyanújával
Kedvez az élelmiszeripari vállalkozásoknak a NETA-változás
Kína teljes élelmiszer-önellátásra törekszik
Mit eszünk? – Elindult a Magyar élelmiszerkönyv honlap