
A Nébih növényitermék-ellenőr munkatársa rutinellenőrzést végez az Újpesti Piacon. fotó: MTI/Mohai Balázs
Idén december 5. és december 18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára – közölte a tárca.
Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén – írták. A szezonálisan népszerű termékkörökből, mint például gyümölcsök, cukrászati kényelmi termékek, fűszerek, és alkoholos italok, több terméktípust is kiemelten vizsgál majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Az országos ellenőrzéseket a Nébih koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a hivatal szakemberei végzik. A kéthetes periódusban a vizsgálatok fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége áll, amit bármely élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmény, vendéglátóhely, piac és ünnepi rendezvény (vásárok, kitelepült vendéglátók) esetében számon kérhetnek az ellenőrök.
Nobilis Márton a közlemény szerint kiemelte, idén is különös figyelmet kapnak a téli szezon népszerű termékei, mint például a húsok és húskészítmények, az élő halak, valamint az édesipari termékek. Emellett több terméktípus esetében emelt mintaszámmal, célzott laboratóriumi vizsgálatok is zajlanak majd. A kiemelten vizsgált termékek a szezonálisan kelendő gyümölcsök, a cukrászati kényelmi termékek, a fűszerek, valamint az alkoholos italok közül kerülnek ki.
Új eleme a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésnek az iskolai büfék tevékenységének ellenőrzése, valamint tájékozódó jelleggel a kínálat áttekintése. A szakemberek vizsgálják az üzemelés megfelelőségét, különös tekintettel a szendvicsek készítésének, tárolásának és árusításának feltételeire – tették hozzá.
Bár az országos akció sok tekintetben megújul idén, a célja változatlan marad. Az ellenőrzéssorozat továbbra is arra irányul, hogy az ünnepeket megelőző időszakban a megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és a magyar családok asztalaira – hangsúlyozta az államtitkár az AM közleménye szerint.
MTI
Népszerű cikkek a rovaton belül
Egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarokat tartalmazó termékek
A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben
Mérséklődhet az élelmiszerdrágulás
A baromfitermékekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel volt a legtöbb gond 2022-ben
Jönnek az egészségvédő tejtermékek!
A tejpiac szereplőit vizsgálja a GVH az indokolatlan áremelések gyanújával
Kedvez az élelmiszeripari vállalkozásoknak a NETA-változás
Kína teljes élelmiszer-önellátásra törekszik
Mit eszünk? – Elindult a Magyar élelmiszerkönyv honlap