július 14, 2024

Indul Európa legnagyobb gabona-biofinomító üzeme Dunaföldváron

gabona-biofinomító üzem Dunaföldvár

Az új bioüzem Dunaföldváron FORRÁS: PANNONIA BIO ZRT.

A Pannonia Bio Zrt. Nagy István agrárminiszter és Süli János miniszter jelenlétében adta át új termelőegységét Dunaföldváron, amely Európa legnagyobb gabona biofinomító üzeme. A Pannonia Grow elnevezésű új egységben előállított 15.000 tonna szerves talajjavító termék előnyös helyzetbe hozza a magyar gazdákat, ezen túlmenően pedig kitűnően szolgálja az európai mezőgazdaság fenntarthatóbbá és zöldebbé tételét célzó „termőföldtől az asztalig” agrárstratégia céljait. Lényegében új lehetőségeket teremt a biogazdálkodás számára itthon is. A Pannonia Bio már most is több százezer tonna GMO-mentes takarmányt állít elő, amely javítja az európai állattenyésztés élelmiszerbiztonságát. A vállalat ezen fölül több százezer tonna hagyományos és fejlett bioüzemanyagot is előállít – adta hírül a cég közleményében.

Az átadáson Hódos Ferenc, a zrt. stratégiai igazgatója elmondta:

A CÉG 2020-BAN INDULT, HÁROMÉVES FEJLESZTÉSI TERVÉNEK RÉSZEKÉNT 3,5 MILLIÁRD FORINTOS BERUHÁZÁSSAL,

saját és piaci banki forrásokból valósította meg a Pannonia Grow nevű létesítményt.

A cél, hogy a vállalat egy olyan, hozzáadott értékkel bíró termékkörrel jelenjen meg a piacon, amely minden szempontból megfelel a körforgásos gazdaság elvárásainak; az alapanyagként használt kukorica minden részéből terméket állítanak elő, így nem keletkezik hulladék – tette hozzá.

A CÉG KÖZLÉSE SZERINT AZ ÚJ GYÁREGYSÉGBEN KUKORICAROSTBÓL ÁLLÍTJÁK ELŐ A FERMENTÁLT TALAJJAVÍTÓT, AMELY ÚJ PIACOT TEREMT A TÁRSASÁGNAK.

Nagy István agrárminiszter többek között arról beszélt, hogy amíg Magyarország kukoricaexportőr, addig létkérdés, hogy a kukoricát belföldön dolgozzák fel, minél nagyobb hozzáadott értékkel. A dunaföldvári üzem erősíti a helyi gazdaságot – emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaságban markáns szerepet töltenek be az első generációs biofinomítók: közvetlenül és közvetve több mint 11 ezer embernek adnak munkát, fontos stabilizáló szerepet töltenek be a szántóföldi növénytermesztésben. A bioüzemanyag-előállítók évente mintegy 3 millió tonna kukoricát dolgoznak fel fenntartható bioüzemanyagokká, és magas fehérjetartalmú, GMO-mentes takarmányokat is előállítanak, csökkentve ezzel az Európai Unió és a régió szójaimport-függőségét.

MAGYARORSZÁG – FRANCIAORSZÁG ÉS NÉMETORSZÁG UTÁN – AZ EU HARMADIK LEGNAGYOBB BIOETANOL GYÁRTÓJA,

az egy főre jutó etanolgyártásban globálisan is csak Brazília és az Egyesült Államok előzi meg az országot – jegyezte meg.

Elmondta: az európai felhasználás 17 százalékát a magyar üzemek adják, az itthon megtermelt kukoricát így hozzáadott értékkel lehet exportálni. 2020-tól Magyarországon zökkenőmentesen bevezették a legfeljebb 10 százalékban etanolt tartalmazó E10-es motorbenzint, amely a klímavédelem mellett a hazai mezőgazdaságot is támogatja.

Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy Paks térségében 330 kilométer utat újítanak fel, és 60 kilométer új út épül, az infrastruktúra fejlődésének köszönhetően pedig a térség egyre vonzóbb a beruházók körében.

„A PannoniaBio Zrt. a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója, ráadásul egy olyan innovatív cég, amely az elmúlt járványidőszakban jelentős szerepet kapott a koronavírus elleni védekezésben is. A biofinomító ingyenesen biztosított – általa gyártott – fertőtlenítőszereket a hazai kórházak és egészségügyi intézmények számára.” – mondta az országgyűlési képviselő.

Az átadáson jelen volt Mark Turley, a Pannonia Bio ír tulajdonosa is.

gabona-biofinomító üzem Dunaföldvár takarmány
Takarmány az új bioüzemben
FORRÁS: PANNONIA BIO ZRT.

A dunaföldvári termelést 2012-ben elindító cég – honlapja szerint – évi 500 millió liter bioetanolt állít elő több mint egymillió tonna kukoricából. Emellett gyárt DDSG állati takarmányt, kukoricaolajat, az új üzemben pedig talajjavítót. A zrt. közleménye szerint

A FEJLESZTÉS KÖVETKEZŐ ÁLLOMÁSA EGY VILÁGSZINTEN IS ÚJDONSÁGNAK SZÁMÍTÓ ÁRPAFELDOLGOZÓ LESZ.

A 22 hektáros dunaföldvári üzem Európa legnagyobb, egy telephelyen működő biofinomítója. A zrt. 2019-ben 366 millió, 2020-ban 360 millió euró nettó árbevételt ért el döntő részben külpiacokon 94, illetve 95 millió eurós adózott eredmény mellett. Közlésük szerint a zrt.-nél mintegy 300-an dolgoznak, az új gyáregységben tíz új munkahelyet hoztak létre.

„A környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság jegyében a világban mindenhol, így nálunk is hasznos lehet újragondolni a termelés, a feldolgozás és a felhasználás szempontjait a mezőgazdaságban. A fosszilis nyersanyagok és a petrolkémiai technológiák mellett érdemes nagyobb teret adni a bioenergetikának és a biomassza-alapú termékek előállításának”– fogalmazott Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója a bio minősítéssel rendelkező, szerves talajjavító terméket előállító új gyáregység átadóján.

„Egyre inkább az látszik, hogy ez az irány jelentheti a kertészek, gazdák, illetve az egész agrárium számára az egyik legígéretesebb alternatívát. A miénkhez hasonló biofinomító üzemek kiszámítható keresletet garantálnak a mezőgazdasági termelők számára. A dunaföldvári a kontinens legnagyobb gabonabiofinomító üzeme, amely a termelési hatékonyságot illetően is a világ élmezőnyéhez tartozik. Ennél fogva csökkenti a hazai mezőgazdasági termelők kockázatait és ösztönzően hat további beruházásaikra.”

A VÁLLALAT A ZÖLD GONDOLKODÁST SAJÁT MŰKÖDÉSÉNÉL ÉS AZ ÁLTALA GYÁRTOTT TERMÉKEKNÉL EGYARÁNT ELŐTÉRBE HELYEZI.

A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia elveivel, illetve Magyarország klímastratégiájával összhangban az energiahatékonyság komoly hangsúlyt kap a tevékenységükben. Nem csupán a gyártási folyamatoknál ügyelnek az energiafelhasználás mértékére, valamint a klímabarát szempontokra, hanem az előállított bioetanol értékesítésével is hozzájárulnak az üvegház hatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez, beleértve ebben a széndioxid szennyeződés radikális visszaszorítását is. A Pannonia Bio által előállított bioüzemanyag évente 800.000 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg az EU közlekedési szektorában.

Forrás: MTI / Origo

Fotók: PANNONIA BIO ZRT.