május 20, 2024

Az EB meghosszabbítja a mezőgazdasági és halászati termelők állami támogatására vonatkozó engedélyt

hal-halászat-lehalászás

MTI/Balázs Attila

Az Európai Bizottság hat hónappal meghosszabbítja azokat az ideiglenes intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik az uniós tagországok kormányai számára, hogy állami támogatást fizessenek a piaci zavarok által érintett mezőgazdasági és halászati termelőknek – közölte a brüsszeli testület.

A döntés értelmében a nemzeti kormányok 2024 végéig adhatnak a nehézségekkel küszködő mezőgazdasági vállalkozásoknak 280 ezer euróig terjedő pénzügyi támogatást, illetve 335 ezer eurót nem meghaladó állami szubvenciót a halászattal és akvakultúrával foglalkozó cégeknek.

A 2022 márciusában elfogadott, állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkezelési keretszabály lehetővé tette a tagállamok számára, hogy az ukrajnai háborúval összefüggésben az állami támogatási szabályok által előirányzott rugalmasságot kihasználva támogassák a gazdaságot.

Margrethe Vestager, az versenypolitikáért felelős uniós biztos sajtóközleményében kiemelte: “ezzel a döntéssel az Európai Bizottság ismét megmutatta, hogy képes gyorsan cselekedni, és több időt hagy a tagállamoknak arra, hogy a szükséges támogatást nyújtsák a mezőgazdasági termelők és halászok megsegítésére, akiknek még mindig különleges kihívásokkal kell szembenézniük az Oroszország ukrajnai háborúja által okozott piaci zavarok miatt”. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az ideiglenes állami támogatási eszközöket a konkrét válsághelyzetben felmerülő szükségletek kezelésére kell korlátozni.

A bizottság azt is bejelentette, hogy felülvizsgálja azon támogatások szintjét, amelyek esetében a tagállamoknak nem kell kérniük a testület a jóváhagyását. Több uniós tagállam azt kérte, hogy ez a határérték emelkedjen a jelenlegi 20 ezerről, 50 ezer euróra.

A gazdák Európa-szerte tüntetnek az uniós Zöld megállapodás által rájuk rótt egyre több szabályozás ellen, amely szerintük megnövelte a költségeiket, valamint a külföldi, különösen az Ukrajnából érkező importból származó tisztességtelen verseny ellen.

MTI