május 22, 2024

Az időjáráshoz alkalmazkodó szántóföldi növényekben bíznak a termelői érdekképviseletek

aratás őszi búza

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar mezőgazdaság jövője szempontjából kulcskérdés, hogy változó időjárási feltételek esetén is megfelelő növényfajták álljanak rendelkezésre. A növények alkalmazkodóképessége felértékelődött, a fajtaválasztást az összehasonlító kísérletek segítik – hangsúlyozza a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) közös közleményében.

A szervezetek abból az alkalomból hívták fel a figyelmet a fajtakísérletek jelentőségére, hogy véget ért az országos fajtateszt, amelyen 48 őszibúzát és 27 őszi káposztarepcét vizsgáltak az ország különböző pontjain. A kísérleti helyszíneket úgy választották ki, hogy megfigyelhessék a kiválasztott fajták terméseredményeit különféle adottságú területeken.

A kísérleteket idén is a Fajtakísérleti Innovációs Tanács felügyelte – közölték.

A vizsgálati eredményeket tartalmazó összefoglalókat a VSZT honlapján tették közzé.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a közleményben hangsúlyozta, hogy a visszajelzések szerint a gazdák tanulmányozzák a kísérleti eredményeket fajtaválasztásuk megalapozásához.

MTI

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt