április 23, 2024

Az olcsó ukrán gabona tönkreteszi a kelet-európai gazdákat

ukrán gabona

Ukrán gabonát szállító hajó / Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium

Azt követően, hogy Oroszország közel egy évvel ezelőtti inváziója megtizedelte Ukrajna termését, és akadályozta a világ gabonaexportjának tizedét kitevő gabonaexportot, a hatalmas agrárállam terményei most elárasztják az Európai Unió keleti tagállamainak piacait – írja a Politico. Az Agrárminisztérium hozzáteszi: az eredetileg a harmadik világnak szánt gabonaszállítmányok rázúdultak nyomott árakon az uniós piacra.

Különösen a lengyel gazdák panaszkodtak arra, hogy a mezőgazdasági termékekre kivetett vámok hiánya miatt soha nem látott mennyiségű ukrán gabona kerül a helyi piacra – számol be a Politico.

A bolgár gazdák eközben arról számolnak be: nem tudnak pénzt keresni a napraforgómag termesztésével,

amely az ország export-alapanyaga, hiszen az ukrán import a húszszorosára emelkedett, ami az árakat csaknem a felére nyomta le.

Az EU mezőgazdasági minisztereinek e heti brüsszeli ülésén Lengyelország, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Románia és Szlovákia az ukrán gabona importjának korlátozására és az érintett gazdák kártalanítására szólított fel.

Az eltérített hajók

Bár a Politico egyetlen szóval sem említi cikkében az ukrán gabonadömping által súlyosan fenyegetetté vált magyar gabonakivitelt és a veszélyeztetett mezőgazdasági termelőket (miközben a lap szerkesztői nem mulasztottak el több, hazánkkal szemben hangulatot keltő cikket az írásba foglalt cikkajánlóba szerkeszteni), Magyarországot Brüsszel épp úgy cserben hagyta, mint másik öt, ez ügyben az EU-hoz forduló tagállamot.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az M1 Híradójában csütörtökön kifejtette: amikor tavaly az EU elindította akcióit

az ukrán gabona „kiszabadítására” az elzárt kikötőkből,

még az volt az indok, hogy rászoruló harmadik világbeli országoknak juttassanak gabonát az éhezés kiküszöbölésére.

Csakhogy

az elmúlt hónapokban ez a kezdeményezés kisiklott, s helyette – a lenyomott árak miatt – óriási piaci zavarokat okozott Kelet-Európában.

A jóval olcsóbb ukrán gabona a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint is erőteljes versenytársat jelent a magyar gazdálkodók számára. A NAK szerint az ukrajnai gazdaságok termelési költsége csak 40–50 százaléka az itteninek.

Forrás: hirado.hu