június 15, 2024

Betiltanák a műhúst Magyarországon

műhús laboratorium hús

A műhús betiltásáról és a hagyományos vidéki értékek megvédéséről is egyeztetett hivatalában Nagy István agrárminiszter Ettore Prandinivel, a Coldiretti olasz termelői szervezet elnökével – közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel.

Közleményük szerint a tárcavezető ismertette, hogy

Olaszország betiltotta a szintetikus húsok gyártását és a forgalmazást is, ezt „hazánk is tanulmányozza és követendő példának tartja”.

A szabályozás kérdése Magyarország uniós elnökségének napirendjén is szerepel, mert széles körű párbeszédet szeretnének folytatni a témában.

A miniszter szerint meg kell becsülni a normalitást és a gazdák munkáját, akik két lábbal a földön állnak.

Az emberek egy része ugyanis eltávolodott a természettől, „álromantika alakul ki az élővilág kapcsán”. A társadalom többségének meg kell értenie, hogy a gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő sem – fűzte hozzá, jelezve: ezért azon dolgoznak, hogy miként tudják a gazdatársadalom számára a társadalmi elismertséget helyreállítani.

Nagy István kitért arra is, hogy soha nem látott mennyiségű forrás áll rendelkezésre a hazai élelmiszeripari beruházások támogatására. „A fejlesztések megvalósításában hazánk számít az olasz befektetőkre és technológiai tudásra is.”

A megbeszélésen az ukrán mezőgazdasági termékek okozta piaci nehézségek kezelése is szóba került. Ennek kapcsán a miniszter arról beszélt, hogy piacfoglalás történik, ebben a helyzetben pedig „kötelességünk megvédeni a magyar gazdák érdekeit”.

Magyarország számára fontos alapelv, hogy az unióba a harmadik országból beáramló élelmiszereknek meg kell felelniük az uniós minőségi előírásoknak is – tette hozzá.

MTI