június 20, 2024

Bordás tengely

bordas

Tengely és hüvely

A bordástengely a hajtástechnikában gyakran alkalmazott alkatrész. A bordázott tengely és a hüvely lehetővé teszi egy alkatrész vagy gépegység lineáris pályán történő vezetését. A bordázott kapcsolat csak egy irányú elmozdulást tesz lehetővé, védve a forgás ellen. Csúszó alkalmazásoknál folyamatos kenésre van szükség. A tengelyt a külső anyag mentén futó mély barázdák vagy bordák jellemzik. Ezek a hornyok kiemelkedéseket, úgynevezett kulcsokat hoznak létre, amelyek illeszkednek a tengely bordáihoz készített tárcsákhoz, furatokhoz, fogaskerekekhez és perselyekhez. A hornyolt tengely előnye, hogy a fogak oldalai egyenletes terhelést kapnak a fogazott hajtóműhöz képest, ami hosszabb fáradási élettartamot eredményez. Az elosztott terhelés jobb erőátvitelt és nagyobb tartósságot biztosít. A bordás tengely és hüvely használatának hátránya, hogy  drágábbak, mint a kulcsos tengelyek. Ezenkívül a bordákhoz kenésre van szükség a súrlódás csökkentése és az élettartamuk meghosszabbítása érdekében.

A tengelyek kiváló minőségá c40-es acélból vagy rozsdamentes acélból készülnek. Alapfelszereltségként 14 mm és 54 mm közötti átmérőjű tengelyeket kínálunk, amelyek akár 3 méteres hosszúságban is rendelhetők. Ezek a nagy teherbírású alkatrészek ideálisak a hosszú élettartamot és nagy teherbírást igénylő alkalmazásokhoz.

A bordázott tengelyeket úgy tervezték, hogy nagy sebességű forgás közben kiváló irányíthatóságot és egyenletes terheléseloszlást biztosítsanak. Az egyenletesen eloszló erők nagyobb sebességet tesznek lehetővé, kisebb az eltolódás kockázata, ami megbízhatóbb teherátvitelt eredményez.

Az általunk forgalmazott bordástengelyek általában hat vagy nyolc bordásak.

Bordástengely használatakor a szénacél az egyik legjobb megoldás. A szénacél az erő és a rugalmasság ideális keverékét kínálja. Különböző típusú hornyolt tengelyek léteznek hornyokkal vagy nyelvekkel, amelyek a nyomatékot továbbítják. Hajtástechnikával kapcsolatos kérdésekben kérjük keresse webáruházunkat. Több, mint 10 év tapasztalatával igyekszük meghálálni ügyfeleink bizalmát.