“Válassz olyan szakmát, amit szeretsz, és akkor soha többet nem kell majd dolgoznod” – mind hallottunk már Confucius híres idézetéről, amit azóta sokan és sok helyen megfogadtak már. Szereted a természetet, a jó magyar bort, a szőlő ízét? Állj szőlész-borásznak az egri borvidéken, és a munkád lesz a szenvedélyed, az életed!
Érdekel a terület? Mostanában is található szőlész-borász állás az egri borvidéken!
Munkalehetőségek tárháza adódhat a szőlész-borászok számára az egri borvidéken
Eger és környéke egyedülálló környezetet kínál a szőlész-borászat számára. A város és a környező vidék domborzati viszonyai, klímája és talajtani adottságai kiválóak a szőlőtermesztéshez. A Bükk-hegység védőszárnyai alatt elterülő területek enyhe, mérsékelt klímája ideális a szőlő növekedéséhez és éréséhez, míg a változatos talajtípusok lehetőséget adnak különböző szőlőfajták termesztésére és különleges borok előállítására.
Az egri borvidék pedig nem csupán a kiváló borairól híres, hanem a munkalehetőségek gazdagságáról is. A területen számos pincészet működik, amelyek folyamatosan keresik a szakképzett, lelkes szőlész-borászokat. A modern korban már nem csak a hagyományos álláskeresési módszerekhez kell nyúlni, hiszen az online állásportálokon könnyen lehet megtalálni a szakmához kapcsolódó pozíciókat – például az egerallas.hu oldalon.
Hogyan helyezkedhetünk el szőlész-borászként?
A szőlész-borászat egyre inkább specializált tudománnyá válik, amelynek gyakorlati alkalmazása számos területen megjelenik. A szakma iránt érdeklődők számára számos lehetőség kínálkozik a képzésben és az elhelyezkedésben egyaránt. Diplomát is lehet szerezni ezen a területen, valamint speciális sommelier képzéseken is részt venni, amelyek a borismereteket és a borkóstolást is magukban foglalják. A gyakorlati tapasztalat is legalább olyan fontos persze, mint a szakképesítés, így érdemes minél hamarabb bekapcsolódni a szőlész-borászati tevékenységekbe – de valahol el is kell indulni, amire szerencsére egyre több a lehetőség.
Szakmai és fejlődési lehetőségek
A szőlész-borászat egy örökzöld szakma, amelyben folyamatosan bővülnek a lehetőségek. Az egri borvidéken az utóbbi években egyre növekszik a pincészetek száma, ami újabb és újabb munkalehetőségeket teremt a szakemberek számára. Nem csak a hagyományos családi vállalkozásokban találhatóak állások, hanem egyre több nagyobb volumenű, professzionális működésű borászat is keresi a tehetséges szakembereket. Ők pedig a szakmai fejlődésre is nagy hangsúlyt fektetnek, így folyamatosan lehetőség van a tudás bővítésére, a tapasztalatok cseréjére és a karrier előrehaladására az egri borvidéken.
Fotó forrása: Freepik.com
Népszerű cikkek a rovaton belül
Megnyílt a 2025. év AGROmashExpo nemzetközi mezőgazdasági és mezőgép kiállítás
A meddőség és a penészgomba-toxinok közötti kapcsolatot vizsgálják
Átadták a Nemzet Gazdásza címet
A sárgahasú unka az év kétéltűje 2025-ben
„Ha csorog a Vince, tele a pince” – Szombaton kiderülhet, milyen szőlőtermés várható
A hosszú távú nyeremények titkának megfejtése az online kaszinókban
Kurta baing az év hala 2025-ben
A böjti réce az év madara 2025-ben
Ökológiai bomba a vizeinkben