július 20, 2024
Cékla

Folsav, C-, B1-, B2-, B6-vitamin, béta-karotin, niacin és biotin egy növényben.

A cékla jótékony hatásai között gyakran emlegetjük a szervezet ellenálló képességének javítását, illetve szívbarát hatását. Emellett kiválóan erősíti az állóképességet és az izmok teljesítményét. Folsav, C-, B1-, B2-, B6-vitamin, béta-karotin, niacin és biotin tartalmának köszönhetően egyike a leghatékonyabb vitaminforrásoknak.

A cékla fogyasztása kiemelten ajánlott az szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára. A cékla képes hatékonyan szabályozni a vérnyomást, ennek köszönhetően a stroke vagy szívroham elleni védelemként tekinthetünk rá. Ezt a hatását a magas nitráttartalmának köszönhetjük; a fogyasztása után a vérben nitrogén-monoxid gáz keletkezik, ami természetes módon tágítja a vérereket, ilyen módon csökkenti a vérnyomást.

Szívbetegek számára kiemeltek ajánlott napi egy pohár céklalé vagy 10-12 dkg cékla elfogyasztása. Megelőzésképpen is kiválóan alkalmazható.

A cékla kiváló folsav-forrás is. A folsav pedig nélkülözhetetlen az erős és egészséges szövetek fenntartásához. Várandós anyukák számára is ajánlott, hiszen a hozzájárul az olyan gerincvelő rendellenességek megelőzéséhez, mint a nyitott gerinc. A folsav 50-80 százalékkal növeli a baba idegi épségének valószínűségét. A vastartalmának köszönhetően pedig a fáradság űzhető el.

Nagy jelentőséget szoktunk tulajdonítani a cékla antioxidáns tartalmának. A betacianin pigment az az anyag, ami jellegzetes lilára festi a céklát, illetve ez tekinthető az egyik legfontosabb antioxidánsának. Hatékonyan részt vesz az LDL-koleszterin oxidációjának csökkentésében, illetve védi az artériák falát és hozzájárul a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.

Nem utolsósorban pedig csökkenti a csontritkulás kockázatát, alacsony glikémiás indexének köszönhetően szinten tartja a vércukorszintet, vastartalmának köszönhetően elűzi a fáradékonyságot és javítja a szellemi teljesítőképességet.