június 17, 2024

Banán, a tápláló gyümölcs

banán

A banán egyike a legtáplálóbb gyümölcsöknek, ezért a világ számos országában alapvető élelmiszerként fogyasztják. A szubtrópusi vidékeken terem, rendkívül sok fajtával rendelkezik, amelyek elsődlegesen cukortartalmukban különböznek. Noha a világon mintegy 1600 fajta terem, az európai ember gyakorlatilag csak néhányat ismer.

A banán valóságos B-vitamin bomba, de jelentős mértékben tartalmaz A- és C-vitamint, valamint foszfort, káliumot, vasat és kalciumot is. A benne található enzimek hozzájárulnak a glükóz feldolgozásához.

A kálium tartalmának köszönhetően vérnyomás szabályozó hatást tulajdonítunk neki, illetve az idegrendszer működésére is jótékony hatással van. Összetétele miatt egyaránt ajánlható gyerekeknek, felnőtteknek, kimerítő munkát végzőknek, sportolóknak, szellemi dolgozóknak.

Mindezek mellett magas energiatartalommal rendelkezik; 100 gramm banánban 374 kJ (88 kcal) található, ami a gyümölcsök sorában kimagaslónak számít.

A banán kiváló hatással van a közérzetre is. Fogyasztása során emelkedik a szervezet szerotonin szintje, aminek következtében megindul az úgynevezett boldogsághormonok termelődése. A banán hozzávetőlegesen hasonló hatást vált ki, mint a csokoládé, de mindezt egészségesebb formában. A gyümölcs fogyasztása tehát enyhe hangulatjavító hatással bír, rendszeres fogyasztása pedig véd a depressziós és szorongásos betegségek kialakulásától.

A banán egyeseknél allergiás tüneteket produkálhat. A tünetek a fogyasztást követően egy órán belül jelentkeznek. Rendszerint ekcémaként és csalánkiütésként tapasztalhatjuk.