április 18, 2024

Csaknem 100 ezer tonna magyar dinnye kerület a belföldi piacokra

dinnyeföld földek dinnye betakarítás

Fotó: MTI /Bugány János

A Magyarországon termő 150-160 ezer tonna görögdinnye és 12,5 ezer tonna sárgadinnye 60 százaléka kerülhet a belföldi piacokra – közölte a Syngenta szerdán az MTI-vel.

A növényvédőszer- és vetőmaggyártó jó minőségű termést vár az idén, a korai vetésű dinnyék már el is jutottak a boltokba. Az áruházláncok a tíz kilogramm alatti dinnyéket keresik, a nehezebbeket rendszerint a hagyományos értékesítési piacok árulják – tették hozzá.

A közlemény szerint idén a hűvös tavasz miatt az ültetéseket későbbre kellett ütemezni, ami a betakarítások idejét is módosítja. Hosszabb távon javítaná az értékesítést, ha a betakarítást ki lehetne nyújtani akár szeptemberig – hangsúlyozták egy szakértői véleményre hivatkozva.

Magyarország a dinnyetermesztés északi határán fekszik. A termesztés színvonala magas, de a román, bolgár, szerb versenytársak termesztéstechnológiája is sokat fejlődött az utóbbi években. A belföldi termelők legnagyobb konkurenciája Olaszország és Görögország, ahol a kedvezőbb éghajlat miatt hosszabb a szezon – írták.

MTI

Fotó: MTI /Bugány János