június 20, 2024

DOFER: Csökkent a dohánytermesztésre szerződött terület

dohány dohánytermesztés

MTI/Balázs Attila

A DOFER Dohányfermentáló Zrt. az idén a tavalyinál mintegy 15 százalékkal kisebb, 934 hektár, nagyrészt a Nyírségben található dohányterületre kötött dohánytermesztési és értékesítési szerződést – közölte a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó, a hazai dohánytermesztés mintegy harmadáért felelős társaság, miután lezárult a dohánypalánta-nevelési és ültetési időszak.

    A szerződött terület csökkenése a társaság magyarázata szerint egy általános iparági tendencia, amely a költségek, azon belül is elsősorban az energiaárak és a munkaerő-költségek növekedésére vezethető vissza.
    Kiemelték, az idei tavaszt a megszokottnál hidegebb, illetve fényszegényebb időjárás jellemezte, ennek ellenére a társaság által megtermelt és elültetett palántamennyiség teljes mértékben fedezi a 2022-re leszerződött területek igényeit. A szerződött területek legnagyobb részén, mintegy 90 százalékán mesterséges szárítású Virginia dohányt termesztenek.
    Orosz Tibor, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. fejlesztési vezetője a közleményben hangsúlyozta, az idei ültetési szezon a száraz időjárás miatt jelentős szakmai kihívást jelentett.
    Füzi Csaba, a DOFER által megtermelt és feldolgozott dohányt elsődlegesen felhasználó Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója a közleményben jelezte, hogy az energiaköltségek és a nyersanyagárak emelkedése a dohányiparban is érezhető. Hozzátette, hogy a dohánytermesztés magas kézimunkaerő-igénye miatt meghatározó szerepet tölt be a termesztési körzetekben élő lakosság foglalkoztatásában, a vidék népességmegtartó erejének fenntartásában.
   A 26 évvel ezelőtt Hódmezővásárhelyen alapított Continental Dohányipari Csoport magyar családi tulajdonban álló magáncég, amely Európában működő több dohányipari vállalatot egyesít, jelenleg mintegy 700 dolgozót foglalkoztat. A cégcsoporthoz tartozik a szolnoki DOFER Dohányfermentáló Zrt., amely a dohány termeltetése mellett a dohánylevél-feldolgozás folyamatáért felel, valamint a több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyár. A cégcsoport Olaszországban, Németországban, Romániában és Szlovákiában is rendelkezik leányvállalatokkal.
    A Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó DOFER Dohányfermentáló Zrt. egyetlen magyarországi dohányfermentálóként szerződéses dohánytermeltetéssel és elsődleges feldolgozással foglalkozik, amelynek keretében a hazai dohánytermesztés egyharmadát integrálja.
    Nyilvános cégadatok szerint a DOFER Dohányfermentáló Zrt. 2021-ben 1,9 milliárd forint értékesítési nettó árbevételt ért el az előző évi 2,6 milliárd forint után. a társaság adózott eredménye 2021-ben 11,5 millió forint volt, szemben az előző időszak 44 millió forintjával.
MTI
Fotó: MTI/Balázs Attila