június 20, 2024

Drágul a krumpli ára és a választék is kisebb lesz

burgonya-sárga krumpli-

MTI Fotó: Kovács Tamás

Egyre több brit gazda dönt úgy, hogy csökkenti a burgonya vetésterületét, vagy teljesen lemond a termesztéséről a megemelkedett költségek miatt, ezt pedig végső soron a fogyasztók is megérzik majd. Emelkedni fog a krumpli ára a boltokban, és a választék is kisebb lesz.

A burgonyát általában tavasszal vetik, és augusztus végétől októberig takarítják be, sok brit gazda azonban már meghozta a döntést, hogy csökkenti a vetésterületet, néhányan pedig úgy döntöttek, hogy teljesen lemondanak a burgonyáról.

Cedric Porter, a World Potato Markets-től úgy becsüli, hogy

2023-ban 10 százalékkal csökken a burgonyatermesztésre használt földterület az Egyesült Királyságban, ami októberben 10 százalékos terméscsökkenést eredményezhet, hívja fel rá a figyelmet az inews.co.uk hírportál.

Porter megjegyzi, már 2022-ben is történelmi mélypontot ért el a burgonya termésmennyisége, ami amellett, hogy a gazdák kevesebb krumplit vetettek, a nyári aszálynak is betudható.

Az elmúlt időszakban a legtöbb terményhez hasonlóan a burgonyatermesztés költségei is megnőttek, a National Farmers Union (NFU) novemberben közzétett kutatása szerint a burgonya előállítási költsége 2021 és 2022 között 20 százalékkal emelkedett. Az NFU szerint a megnövekedett termelési költségek fő mozgatórugói az emelkedő energiaköltségek (165 százalékos növekedés), a műtrágya árának növekedése (40 százalék) és a munkaerőköltségek emelkedése (13 százalékos).

Bár jelenleg az emelkedő energiaköltségek hatásaitól részben védve vannak a gazdák a kormány energiaszámla-kedvezményének köszönhetően, ez a rendszer márciustól változik, és a mezőgazdasági termelők már nem szerepelnek a támogatottak listáján. „A kertészet nagy része attól függ, hogy a termékeket hűtött módon tudják-e tárolni, és ez sok energiát fogyaszt” – magyarázta Rupert Weaver, az NFU kertészeti tanácsadója. „Tehát ez is nagy gondot fog jelenteni. Nemcsak a burgonya előállításának költségei, hanem a tárolásuk is.”

Napszámosok krumpliföld-burgonya-betakarítás
MTI Fotó: Balázs Attila

Eközben a burgonyatermesztéssel kapcsolatos növekvő költségek ellenére a szupermarketek vonakodnak magasabb árat fizetni a zöldségért. „A burgonya szabadpiaci ára jelenleg körülbelül ugyanannyi, mint egy évvel ezelőtt” – mondta Cedric Porter hozzátéve, hogy az olcsó brit burgonya korszaka azonban hamarosan véget érhet. Előrejelzése szerint a következő hónapokban 10 százalékos drágulás lesz látható a burgonya árában, mivel a tavalyi termésből származó készlet kezd kifogyni. Az árak valószínűleg pedig még magasabbak lesznek októbertől, ha a burgonyatermés kisebb lesz a tavalyinál. „Minden bizonnyal magasabb árakat fogunk látni, és kisebb lehet a választék is ” – mondta Porter, hozzátéve, hogy az év későbbi szakaszában akár hiány is kialakulhat.

Forrás: V4NA.com