július 17, 2024

Duplájára emelkedik a Széchenyi Kártya Beruházási Hiteltípusainak maximális összege

Széchenyi Kártya Program MAX

Fotó: kavosz.hu

2023. augusztus 1-től duplájára, azaz 500 millió forintról 1 milliárd forintra emeli a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ (és az annak részét képező agrár célú Széchenyi Beruházási Hitel) maximális hitelösszegét, valamint szintén duplájára, 200 millió forintról 400 millió forintra emeli a Széchenyi Lízingkonstrukcióban igényelhető maximális összeg nagyságát.

A háború és az elhibázott szankciók okozta nehéz gazdasági helyzetben a kormány mindent elkövet, hogy megvédje a munkahelyeket, a családokat és helyreállítsa a gazdasági növekedést.

    A kkv szektor további megerősítése érdekében ezért a kormány újabb támogatásról döntött: 2023. augusztus 1-től duplájára, azaz 500 millió forintról 1 milliárd forintra emeli a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ (és az annak részét képező agrár célú Széchenyi Beruházási Hitel) maximális hitelösszegét, valamint szintén duplájára, 200 millió forintról 400 millió forintra emeli a Széchenyi Lízingkonstrukcióban igényelhető maximális összeg nagyságát

– emlékeztetett kedden a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A közleményben Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár kiemelte, hogy a beruházási hitelösszeg megduplázása rendkívül kedvező hír a beruházni és fejleszteni kívánó kkv-k számára. A megemelt hitelösszeg ugyanis további, a versenyképességet növelő beruházások előtt nyitja meg az utat és tovább segíti a zöld gazdaságra történő átállást.

Az államtitkár hozzátette, hogy a Széchenyi Kártya Program – a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal együtt – jelentős mértékben, nagyságrendileg 1,2 százalékponttal járul hozzá a gazdasági növekedéshez, így a munkahelyek megőrzéséhez.

A Széchenyi Kártya Program a jelenlegi magas kamatkörnyezetben

rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix, 5 százalékos nettó ügyfélkamat mellett biztosít forrást a hazai kkv-k számára.

A 2023 elején elindult Széchenyi Kártya MAX+ Program keretében 2023. július 31-ig közel 30 ezer kérelem került befogadásra, mintegy 1200 milliárd forint értékben, amelyből már 600 milliárd forintnyit tesz ki a leszerződött ügyletek állománya.

A Széchenyi Kártya Program MAX+ termékei vonatkozásában a legnépszerűbb termékek az azonnali likviditást biztosító termékek, amelyek a hitelállomány közel háromnegyedét teszik ki. A kkv-k körében kedvelt továbbá a Széchenyi Lízing konstrukció, amely az állomány közel kétötödét teszi ki. A hosszabb távú finanszírozási célokat szolgáló termékek, mint a Széchenyi Beruházási Hitel és az annak részeként működő agrár célú Széchenyi Beruházási Hitel pedig a befogadott állomány közel 5 százalékát teszik ki.

A program termékeinek 51 százaléka a legsérülékenyebb, mikro vállalkozásokhoz, 39 százaléka a kis-, és 10 százaléka a közepes méretű vállalkozásokhoz jutott el. Budapest és Pest vármegyén kívül a Program konstrukciói a vidéki régiókban is népszerű.    Lóga Máté emlékeztetett, hogy a Széchenyi Kártya Program 2002 óta, tehát több mint két évtizede segíti a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások aktuális finanszírozási szükségleteinek kielégítését. A program keretében befogadott ügyletek száma mára már átlépte a 600 ezret, a szerződött ügyletek száma pedig meghaladta a 460 ezret.

MTI