június 17, 2024

A kukoricának jól jönne az eső

aszály kukorica

Sóki Tamás / MTI

Az Alföldön és a Dunántúl északi és délkeleti tájain többfelé aszály van, a kukoricának bőséges csapadékra lenne szüksége a szemek képződéséhez, majd növekedéséhez – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében.

A honlapon megjelent elemzésben azt írták: az elmúlt 8-10 napban igen meleg volt az idő, néhol heves zivatarokkal, de az ország nagy részén kevesebb csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege országosan nagy területen mutat 20-50 milliméter hiányt. A talaj felső fél méteres rétege a Dunántúl északi és délkeleti tájain, Budapest tágabb környezetében, valamint az Alföld jelentős részén kritikusan száraz, de a mélyebb talajrétegek nedvességtartalma még kielégítő a növények számára. Rövid megszakításokkal két hete tart a hőség, többfelé éjszakánként sem hűlt 20 Celsius-fok alá a levegő.

Az elemzés szerint a repce és az árpa betakarítása már a legtöbb helyen befejeződött, a búza aratása javában zajlik, a meleg, száraz napokon jól lehetett haladni a munkákkal.

A kukorica és a napraforgó a legtöbb helyen szépen fejlett, a kukorica a címerhányás állapotában van, a napraforgó pedig virágzik. Egyelőre a mélyebb talajrétegben még országszerte találnak vizet, de főleg az Alföldön már egyre jobban hiányzik számukra a nedvesség. A további optimális fejlődésükhöz a következő hetekben bőséges csapadékra lenne szükség a szemek képződéséhez, majd növekedéséhez – írták.

A következő egy hétben gyakran változékony, de többnyire meleg idő várható. Pénteken és szombaton több hullámban lehet eső, zápor, akár heves zivatar, majd egy rövid szünet után hétfő estétől szerda estig ismét többfelé lehet zápor, zivatar, a több csapadék az ország északi felén valószínű.

Összességében a következő egy hétben sokfelé van esély 10-20 milliméter csapadékra, az északi országrészben 30-40 milliméter is hullhat.

A hőmérséklet eleinte kissé visszaesik, majd a jövő hét elején ismét melegszik az idő, és átmenetileg visszatér a hőség 35 Celsius-fok körüli maximumokkal. Szerdán azonban egy hidegfront hatására északnyugat felől lehűlés kezdődik.

MTI

Címlapfotó: Illusztráció