június 20, 2024

ENSZ: A műtrágyahiány miatt globális élelmiszerválság fenyeget

Péti Nitrogénművek Pétfürdő műtrágya

Nitrogénművek Zrt. üzeme Pétfürdőn - Fotó: Nagy Lajos / MTI

Az orosz–ukrán háború hatodik hónapja után műtrágyahiány keletkezett az egész világon, mivel annak ára olyan magasra szökött, hogy egyes gazdálkodók nem képesek megfizetni. Maximo Torero, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének vezető közgazdásza arról beszélt, hogy az ültetési szezon előtt megdrágult műtrágya miatt akár 40 százalékkal csökkenhet a globális gabonatermelés, ami az egész bolygó élelmiszerválságával fenyeget.

A szakértő arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború miatt megszakadt élelmiszer-ellátási láncok és a szélsőséges időjárás miatti gyenge terméshozam már jelenleg is súlyos problémát jelent. Azonban a műtrágya árának drasztikus emelkedése még nehezebb helyzetbe hozza az élelmiszer-exportőr országokat, melyeknek így fokozott kihívást jelent majd a terméshozam újbóli felfuttatása.

A magas műtrágyaárak várhatóan visszafogják majd a világ rizstermelését.

A gabona az emberiség felét táplálja, és létfontosságú a politikai és gazdasági stabilitás szempontjából Ázsia és a szubszaharai Afrika területén. Az ellátási zavarok társadalmi instabilitást válthatnak ki a világ ezen területein. Magas kockázata lesz a zavargásoknak is a következő hat hónapban.

Más ENSZ-tisztviselők az elmúlt hetekben fokozottan figyelmeztettek a műtrágyaválságra. Észak-Amerikában az árak már leszálltak a csúcsról, de még így is 220 százalékkal a 2020 eleji szint felett maradnak. Az afrikai kontinensen azonban az Afrikai Fejlesztési Bank kimutatása szerint több mint kétmillió tonna műtrágya hiányzik.

„Valóban kezdünk kiabálni minden toronyból, hogy műtrágyaválság van, és hogy ez egy nagyon komoly válság” – idézte a Zerohedge egy névtelenséget kérő ENSZ-tisztviselő szavait. Mint írták, a gazdálkodók a terméshozamok növeléséhez használják a műtrágyát, a hiány miatt azonban annak tartósan magas lesz az ára. Ebben az esetben pedig a csökkenő hozam miatt a betakarítás is csökkenni fog, amely csak tovább súlyosbítja a többéves élelmiszerválságot.

Az elmúlt napokban a hazai lapokban is arról írtak, hogy az elszabadult energiaárak bedönthetik a magas energiaigényű iparágakat Európában. Rámutattak, hogy az acélipar mellett a műtrágyagyártás, az alumíniumipar és a cukoripar is válságban van, a lista pedig még nem teljes.

Az energiaválság mezőgazdaságra gyakorolt hatása kapcsán hangsúlyozták, hogy mind Európa, mind Kína korlátozta a műtrágyatermelését, mivel annak előállításához tetemes mennyiségű gázt használnak fel.

A cikk szerint az európai műtrágyatermelés mintegy 70 százaléka esik ki, miután a Yara International, a CF Industries Holdings és az Achema is termeléscsökkentést jelentett be.

A Nemzetközi Műtrágya Szövetség előrejelzései szerint a 2008 óta eltelt időszakot figyelembe véve a következő szezonban csökken legnagyobb mértékben a műtrágya globális felhasználásának mértéke.

Forrás: hirado.hu