július 21, 2024

8 milliárdos beruházással felépültek a FirstFarms Hungary új állattartó telepei

állattenyésztés fejés tehenészet szarvasmarha

Fotó: Varga György / MTI

Felépültek a FirstFarms Hungary Kft. új állattartó telepeinek épületei a Békés megyei Pusztaföldváron és Telekgerendáson, a munkavállalók kiválasztása is megkezdődött, miközben zajlik a technológiai kivitelezés – tájékoztatott a cég közleményében.

A 8 milliárd forintos beruházással, amelyhez a cég 2,5 milliárd forint állami támogatást kapott, csaknem harminc új munkahelyet hoznak létre.

Telekgerendáson kétezer koca férőhelyes fiaztató telep épül; Pusztaföldváron pedig a szaporulatnak malacnevelő telep, valamint egy karantén istálló és süldő koca telep. A két új teleppel 4500 kocaférőhelyes vállalattá bővül a FirstFarms Hungary Kft.

Az alapkövet február végén tették le; a technológiai kivitelezés augusztusban kezdődött; október elején pedig megérkeztek az állattartáshoz kapcsolódó kivitelezők, akik az etető-itató, fűtés-hűtés és egyéb technológiai megvalósításokért felelnek. A tervezők és kivitelezők többsége helyi vállalat – közölték.

A telepeken automatizált rendszereket telepítenek; az épületek fűtése hőszivattyús rendszerrel történik majd, amely alapja a hígtrágyából nyert hő felhasználása, mintegy megújuló energiaforrásként. Az elektromos energiát napelemek szolgáltatják majd, a keletkezett hígtrágyát pedig szerves trágyaként, injektálós módszerrel juttatják vissza a termőföldekre.

A tervek szerint 2023 márciusára a telepek készen állnak majd az állatok fogadására, ám az első süldők majd csak májusban érkeznek. Várhatóan 2024 januárjában értékesítik az első malacokat a pusztaföldvári telepről.

Addig 25 új munkavállaló felvételét és betanítását végezik a jelenleg is működő, gádorosi és orosházi telepeken. Inszeminátorokat, fiaztató mestereket és junior fiaztatókat, illetve malacnevelőket keresnek.

A vállalat hazai tevékenysége növénytermesztéssel is bővült, céljuk, hogy a megnövekedett állatállomány takarmányalapanyag-szükségletét jövőre már saját termeléssel fedezzék – írták a közleményben.

A FirstFarms csoport dán tulajdonban van; 2005-ben nyolc dán befektető és gazdálkodó megvásárolta a növénytermesztéssel és tejtermeléssel foglalkozó Agra M. szlovák mezőgazdasági vállalatot, majd a következő évben egy másik szlovák céget.

A vállalat 2006 decembere óta van jelen a koppenhágai tőzsdén, és megközelítőleg 2700 részvényese van. A következő években elkezdtek terjeszkedni Romániában és Szlovákiában; a magyar cég 2017 márciusában jött létre. (Jogelődjét, amely Dán Farm néven működött 2002-ben szintén dán tulajdonosok alapították.) 2018 óta Csehországban is jelen vannak.

A FirstFarms 400 alkalmazottat foglalkoztat, négy országban van leányvállalata, a termelés 17 telephelyen zajlik. Szlovákiában háromezer termelő tehenük van; Szlovákiában, Csehországon és Magyarországon évente 165 ezer malacot és 100 ezer hízót tenyésztenek. Összesen 21 ezer hektáron gazdálkodnak.

A cégnek Magyarországon jelenleg a Békés megyei Gádoroson van egy fiaztató telepe 2500 koca férőhellyel, onnan a 7 kilogrammos malacokat Orosházára szállítják és ott nevelik 30 kilogrammos súlyukig.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar leányvállalat 2021-ban 41 munkavállalót foglalkoztatott. Az értékesítés nettó árbevétele 1,5 milliárd forint alá csökkent, ami több mint 500 millió forinttal marad el az egy évvel korábbitól. Az exportértékesítés a 2020-as 7,6 millió forintról nullára csökkent. Adózott eredménye 2020-ban 213 millió forint volt, míg tavaly mínusz 409 millióval zárta az évet.

MTI

Címlapkép: Illusztráció / Fotó: Varga György / MTI