
MTI Fotó: Komka Péter
Az idényzöldségek és idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságára hívja fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az AMC közleménye szerint a több fesztiválra is kilátogató promóciós kampány célja, hogy minél többen termelőktől vásároljanak friss termékeket, ezzel is segítve az ágazatot.
A közlemény idézi Kelemen Pétert, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, hogy az idén több gyümölcs termett Magyarországon, mint az elmúlt két évben, bár a meggytermelés mintegy 75 százalékát adó Tiszántúlon és Duna-Tisza közén a gazdák aszállyal küzdenek.
“Ettől függetlenül a konzervmeggyet tekintve méltán büszkék lehetünk (…), mi rendelkezünk a legjobb fajtákkal: mind méretüket, mind beltartalmukat illetően a világ legjobb fajtái” – fogalmazott.
A közlemény szerint Magyarország évi 60-65 millió üveges befőtt gyártásával mintegy 60 százalékos piaci részesedést ér el az európai piacon, ám az egy főre jutó hazai meggyfogyasztás még mindig alacsony.
Kajszibarackból nagyon jó a termés az idén, a cseresznye túl van a szezon felén, és jól halad a betakarítás, amelyet a Dunántúlon csapadékos időjárás hátráltatott, keleten pedig az aszály.
Őszibarackot egy-két hete már szintén lehet kapni a boltokban, és a szilva szezonja is elérkezik hamarosan. Görögdinnyéből – a meleg időjárás miatt – a legkorábbi tételek már szintén elérhetők Dél-Baranyából, és fóliás termelésből – ismertették.
Ondré Péter, az AMC ügyvezetője a közleményben hangsúlyozta: fontos, hogy minél többen válasszák a piacokon és termelőktől vásárolt hazai idényzöldségeket és -gyümölcsöket, hiszen a jelenlegi háborús helyzetben felértékelődik az, hogy Magyarország élelmiszergazdasága képes az önellátásra.
MTI
MTI Fotó: Komka Péter
Népszerű cikkek a rovaton belül
USA jelentés: Az Európába érkező ukrán mezőgazdasági termékek jelentős része génmódosított összetevőkkel szennyezett
Rekordmennyiségű kukoricakonzervet állított elő a Bonduelle idén
A tej élet, erő, egészség
Egyre több az olcsó import, egyre kevesebb a hazai termékek aránya a polcokon
Az igazi szuperélelmiszer: a gomba
Mesterséges intelligencia segítségével fejlesztettek pékárukat
A kenyér, a krumpli, a rizs sokkal jobban drágult itthon az EU átlagánál
Jön az európai húsadó?
Nyúlra magyar!