május 20, 2024

Fogyasszunk minél több idénygyümölcsöt!

meggy

MTI Fotó: Komka Péter

Az idényzöldségek és idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságára hívja fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az AMC közleménye szerint a több fesztiválra is kilátogató promóciós kampány célja, hogy minél többen termelőktől vásároljanak friss termékeket, ezzel is segítve az ágazatot.


A közlemény idézi Kelemen Pétert, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, hogy az idén több gyümölcs termett Magyarországon, mint az elmúlt két évben, bár a meggytermelés mintegy 75 százalékát adó Tiszántúlon és Duna-Tisza közén a gazdák aszállyal küzdenek.

“Ettől függetlenül a konzervmeggyet tekintve méltán büszkék lehetünk (…), mi rendelkezünk a legjobb fajtákkal: mind méretüket, mind beltartalmukat illetően a világ legjobb fajtái” – fogalmazott.

A közlemény szerint Magyarország évi 60-65 millió üveges befőtt gyártásával mintegy 60 százalékos piaci részesedést ér el az európai piacon, ám az egy főre jutó hazai meggyfogyasztás még mindig alacsony.

Kajszibarackból nagyon jó a termés az idén, a cseresznye túl van a szezon felén, és jól halad a betakarítás, amelyet a Dunántúlon csapadékos időjárás hátráltatott, keleten pedig az aszály.

Őszibarackot egy-két hete már szintén lehet kapni a boltokban, és a szilva szezonja is elérkezik hamarosan. Görögdinnyéből – a meleg időjárás miatt – a legkorábbi tételek már szintén elérhetők Dél-Baranyából, és fóliás termelésből – ismertették.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője a közleményben hangsúlyozta: fontos, hogy minél többen válasszák a piacokon és termelőktől vásárolt hazai idényzöldségeket és -gyümölcsöket, hiszen a jelenlegi háborús helyzetben felértékelődik az, hogy Magyarország élelmiszergazdasága képes az önellátásra.

MTI

MTI Fotó: Komka Péter