február 28, 2024

Gabonafélék és szerepük életünkben

gabonafélék

A gabonafélék az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alapját képezik – legyen szó közönséges búzáról, zabról, árpáról vagy rizsről, esetleg a nem hagyományos gabonafélék gazdag választékáról. A szakértők szerint az étkezésünk 40-60%-át a gabonaféléknek kell kitenniük. Ehető gabonafélék közé tartozik az étkezési búza, rozs, árpa, zab, köles, cirok, kukorica, héjas hajdina, rizs. A gabonafélék világszerte univerzális alapélelmiszerek közé tartoznak. A liszt formájú gabonafélék nélkül, amelyekből péksütemények és különféle tészták készülnek, ma már el sem tudjuk képzelni a háztartásunkat.

Keresse a nagy üzletláncok polcain a gabonaféléket akár szemes, akár őrölt liszt formájában. A dm drogerie markt polcain, illetve a dm akciós újságokban különféle gabonaféléket talál, mindig 100%-ban bio színvonalon. Keresse a dmBio megjelölést és szerezze be kedvenc termékeit akciós áron. A vásárlása során ajánlott felhasználni a dm kuponjait is, így még kedvezőbb áron juthat hozzá az egészséges gabonafélékhez, illetve a gabonaféléket tartalmazó termékekhez. Az árpának, a zabnak vagy a búzának köszönhetően a közönséges ételeket is felélesztheti, a szokásos köretek, mint a tészta vagy burgonya helyettesítésével. A gabonafélék széles választéka megtalálható az élelmiszerboltok polcain is, az Auchan akciók keretein belül az Auchan újságokban, valamint a Spar akciós újságjaiban is fellelhetők. Vásárlása során használja ki a Spar kupon és az Auchan kupon nyújtotta előnyöket.

Pótolhatatlan szénhidrátforrás

A gabonafélék leginkább képviselt komponensei a szénhidrátok, amelyek közül a legfontosabb a keményítő. A gabonafélék szárazanyagának hozzávetőlegesen 60-75%-át teszi ki, amely magas tápértékkel rendelkezik, és főként energiaforrásként szolgál. A gabonafélék másik fontos összetevője, amiről semmi esetre sem szabad megfeledkeznünk, a rost. Bár a rost az ember számára emészthetetlen, tehát nem szolgál energiaforrásként, azonban az emberi egészségre gyakorolt ​​előnyei óriásiak. A rostban gazdag élelmiszerek fontosak az emésztőrendszer működéséhez, támogatják a vastagbél fiziológiás mikroflórájának növekedését, fokozzák a bélműködést, így megelőzik a székrekedést. A rostok pozitív hatással vannak a vér koleszterin- vagy glükózszintjére is, ezért fontosak a szív- és érrendszeri betegségek vagy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

A vitaminok közül a gabonafélék a B-vitamin forrása, a tiamin (B1) és a riboflavin (B2) a legtöbb gabonafélék bevonatában és a csírákban található. A csírák E-vitamint is tartalmaznak, amely fontos antioxidáns. Az ásványi anyagok közül a gabonafélék főleg kalciumot, vasat, cinket, magnéziumot és foszfort tartalmaznak. A magasabb tartalom a szemek bevonó rétegeiben található. A gabona ipari feldolgozása során – őrléskor azonban az ember tudatosan megfosztja magát e fontos tápanyagok jelentős részétől. A veszteségek nagysága a liszt őrlési fokától függ. Ajánlott figyelni a boltok szórólapjait, úgymint a Spar akciós újságokat, Auchan újságokat, Auchan akciós újságokat és a dm akciós újságjait, hogy a lehető legjobb áron szerezhesse be e nagyon fontos energiaforrásunkat.  Vásárlások során használja ki a Spar kuponok, dm kuponok és az Auchan kupon nyújtotta kedvezményeket.

A leghíresebbtől az elfeledettig

Világszerte körülbelül 12 000 gabonafajtát ismernek, melyek mindegyike értékes tulajdonságokkal büszkélkedhet. Alapvető alapanyagot jelentenek a malom-, szeszfőzdék-, sör-, maláta- és takarmányipar számára. A gabonafélék az emberiség legrégebi élelmiszerei, és ezek az élelmezés elsődleges forrásai. Az elérhető gabonafélék változatossága és egészségessége miatt nélkülözhetetlen részét képezik minden étrendnek. Legelterjedtebb gabonafélék a búza, rozs, árpa, rizs és kukorica. E mellett még ismertek a köles, cirok, hajdina, teff, zab, quinoa, amaránt.

A kölest főleg afrikai országokban termesztik, táplálkozásilag optimális arányban tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és zsírt. Tisztított, hántolt és polírozott szemeket pudingok készítésére használják. A cirok Afrikában, Ázsiában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában fontos gabonaféle. Kása vagy palacsinta készítésére használják. A klasszikus pékárukban a búzaliszt akár 20%-át is helyettesítheti úgy, hogy az ne befolyásolja a végterméket. Fehérje-, rost- és különféle anyagok forrása, amelyek antioxidánsként hatnak szervezetünkre. Ezért a gyulladáscsökkentő élelmiszerek közé sorolják.

A hajdina összetéveszthetetlen enyhén diós ízéről és univerzális felhasználásáról ismert -köretként sózva, gombás ételekhez, de édes puding vagy reggeli zabkása formájában is. Teff otthona Afrikában van. Ezek apró szemek, amelyek fehérjét, vasat, kalciumot és B1-vitamint tartalmaznak. Íze, mint a dió, használható levesként, zabkása, rizottó formájában vagy zöldségsaláta dúsítására. A Dél-Amerikából származó quinoa magas fehérje- és linolénsavtartalma jellemzi, amely az omega-3 zsírsavak körébe tartozik. Konyhai felhasználási lehetőségei szélesek – köretként grillezett zöldségekhez vagy pörköltekhez, húsgombóc, palacsinta, édes palacsinta vagy zabkása formájában.

Merítsen ihletet a boltok polcairól, és készítsen egészséges köretet kedvenc ételeihez. Így változatosabb lesz az étrendje, és az egészséges köretek szervezetére is pozitívan hatnak majd. Keresse a dm drogerie markt polcain vagy a dm akciós újságokban a gabonaféléket tartalmazó készítményeket és használja fel dm kuponjait vásárlása során. Hasonló kínálatot talál a Spar akciós újságokban és az Auchan újságokban is. Ne feledje használni az Auchan kuponokat és a Spar kuponokat vásárlása során.  Főzzön egészségesen, főzzön a gabonafélék bő választékából!

Fotó: tvojezdravie.sk