május 24, 2024

Gesztenyeliszt, a lisztek koronázatlan királya

Gesztenyeliszt2

Lehet nem is hallottál a gesztenyelisztről, hiszen nem elterjedt. Főleg a gluténproblémákkal küzdők, és gluténmentes diéta kedvelői használják. Megmutatjuk honnan is jött ez hogy gesztenyéből lisztet csináltak, milyen hatásai vannak és mindent ami fontos.

Honnan is ered a gesztenyeliszt

A gesztenyelisztet egész meglepően, nagyon korán kezdték el használni, első írásos emlékek az 1200 as éveket említik, még pedig Franciaországot. Az biztos hogy a legnagyobb felhasználók az olaszok, náluk gyakorlatilag majdhogy nem alap élelmiszernek számít.

Csak gluténérzékenyeknek? Nem!

Természetesen a legtöbb fogyasztó a paleoit diéta és a gluténérzékenyek között található, viszont érdemes mindenkinek kipróbálnia. Teljesen más mint a többi liszt, erőteljes az aromája, teljesen más ízvilágot kölcsönöz ételeinknek, érdemes kipróbálni sós, mind édes sütemények alapjául is.

Gesztenyeliszt

A gesztenyeliszt felhasználása

Teljesen másképp viselkedik mint a búzaliszt. Érdemes sütéskor 50-50% os keveréke használnunk, hiszen eléggé olajos, viszont könnyebb vele sütni. Gyakorlatilag bármilyen édes és sós ételhez ajánlott. Nagyon vigyázni kell vele hiszen könnyen megromolhat, meg avasodhat, érdemes hűtőben tárolni. A gesztenyeliszt nagyon egészséges, rengeteg aminosav található benne, rengeteg vitamin (B, C), kálium, vas, mangán és egyéb nyomelemeket tartalmaz.

Érdemes otthon elkészíteni a gesztenye lisztet, hiszen sajnos boltban nagyon borsos ára van.