szeptember 20, 2021
fekete bodza bogyó

Bodzabogyó likőr és lekvár recept

Nyár elején nagy hagyománya van a bodzaszörp készítésnek, ehhez a tányérokból állóvirágzatát használják fel. Kevésbé köztudott, hogy a nyár végén érő termése is nagyon egészséges ráadásul jól hasznosítható: lekvár, szörp, likőr és pálinka is főzhető.

A fekete bodza kedvező tulajdonsági, és felhasználása

A fekete bodza virága, és bogyótermése kiváló vitamin és ásványianyagforrás, ezenkívül gazdag flavonoidokban. Különösen a szárított virágzatból készült teája – mézzel fogyasztva meghűlés esetén kiváló. Begyűjtött bimbós virágzata alkalmas szörp készítésre. Fekete színű magja nyersen fogyasztva mérgező, de főzés hatására a mérgező anyagok lebomlanak. A savanykás ízű bogyók jól kombinálhatók édes gyümölcsökkel, például almával és körtéhez. A lekvár nagyon illik sültekhez, sajtokhoz, és süteményekhez.

fekete bodza bogyó lekvár

Bodzalikőr alaprecept

Hozzávalók:

  • 1 kg érett bodza bogyó
  • 1 l 96%-os alkohol
  • 50 dkg cukor
  • Másfél l víz
  • fahéj, szegfűszeg darabok, reszelt citromhéj ízlés szerint

Elkészítése:

A bodzabogyót mossuk meg alaposan, helyezzük egy nagyobb üvegbe (1 l-esnél nagyobba). Öntsük rá az alkoholt, és pihentessük két hétig. Naponta keverjük át alaposan és óvatosan rázzuk össze. Készítsük el a szirupot: A cukorból és másfél l vízből főzzünk szirupot, ízlés szerint adjunk hozzá fahéj, szegfűszeg darabokat, és reszelt citromhéjat. A szirupot öntsük az alkoholos bogyókhoz. A keveréket két nap pihentetést követően szűrjünk át, csepegtessük át egy vászondarabon. Az alkoholos gyümölcslével töltsük meg üvegeket, zárjuk le. A bodzalikőr 3-4 hónap múlva fogyasztható.

Bodzalekvár alaprecept

Hozzávalók:

  • 1 kg érett bodza bogyó
  • 80 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • kevés citromsav

Elkészítése:

A megmosott leszemezett bogyókat ízlés szerint átpasszírozhatjuk a magok miatt. A cukorból 2 dl vízzel főzzünk szirupot, majd erős lángon főzzük együtt a hozzáadott bodzával addig, amíg egy kicsit sűrűsödik. Adjuk hozzá a citromsavat, és keverés után azonnal töltsük sterilizált üvegekbe, fedjük le, és száraz dunsztban pihentessük.

A receptek forrása a netfolk.blog.hu .