június 24, 2024

Indul a kocsonyaszezon

Kocsonya bogrács

Fotó: Kocsonyafesztivál/Facebook

Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az év végi ünnepek kapcsán. Sokak asztalára kerül karácsonykor töltött káposzta és ilyenkor jön el az ideje a kocsonyakészítésnek is. A hazai húsipar szereplői az ünnepi időszakban – a magasabb árak ellenére – nem várnak visszaesést a fogyasztásban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a sertéshúsok esetében is minden esetben érdemes a magyar húsárut választani a boltokban.

Az év végi ünnepek kapcsán hagyományosan megnő a hazai húsfogyasztás, igaz ez a sertéshúsra is. Bár a karácsonyt sok esetben a halas ételekkel kapcsoljuk össze, számos család asztalára kerülnek ilyenkor a szezonra jellemző ételek, amelyek fontos alapanyaga a sertéshús.

Az elmúlt időszak nem kedvezett a hazai húsipar szereplőinek. A múlt évben az alacsony élősertés-árak és a drága takarmány a sertéstartókat hozta rendkívül nehéz helyzetbe, ami miatt egész Európában csökkent a sertéslétszám. Az alapanyaghiány pedig már az idén éreztette hatását a húsárakban, ami a feldolgozóknak jelent nehézséget. Az alapanyag mellett ráadásul az energiaárak, a csomagolóanyagok ára, valamint a bérek is jelentősen emelkedtek. A költségek növekedése erős nyomás alatt tartja a húsipar szereplőit.

Kocsonya
Fotó: Kocsonyafesztivál/Facebook

A feldolgozók a gyorsan növekvő önköltségeket ugyan csak részben tudták érvényesíteni az átadási árakban, a fogyasztók már így is magasabb árakkal találkozhatnak a henteseknél. Ennek ellenére az év végi ünnepi időszakban a feldolgozók nem számítanak visszaeső forgalomra. A legnagyobb kereslet a zsírosabb húsrészek iránt nagyobb, igencsak kelendőek a kocsonya „hozzávalói”, valamint a különböző füstölt áruk is. Régi szokás szerint ezeket az ünnepekhez kötődő hagyományos ételeket a családok a rokonokkal vagy barátokkal közösen fogyasztják el, mindenkinek fontos a minőség, ezért az alapanyagok beszerzésekor sem elsősorban az ár a meghatározó.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerint érdemes minden esetben a magyar húsárut választani a boltokban. Az import húsokkal ellentétben ugyanis a hazai sertéshúsok minőség, élelmiszerbiztonság és nyomonkövethetőség szempontjából is kifogástalanok. Ráadásul a hazai termék választásával nem csak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszerellátás biztosításához is.

(NAK)