július 14, 2024

Indul a szelídgesztenye szezon

szelídgesztenye

Érett szelídgesztenye a Zala megyei Nagybakónakon 2020. október 9-én. Idén az átlagnál jobb a térségben a szelídgesztenye-termés. MTI/Varga György

A magyar szelídgesztenye export elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorul az ország.

Kezdődik a szelídgesztenye szezon – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményben.

A tájékoztatás szerint Magyarországon az árutermő szelídgesztenye-ültetvények területe 249 hektár, az ültetvények elsősorban a nyugat- és dél-dunántúli megyékben helyezkednek el.

Az országos éves termésmennyiség jellemzően 200-500 tonna között alakul, ami a kevés számú üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be.

szelídgesztenye
Zsákba szedett szelídgesztenye a Zala megyei Nagybakónakon 2020. október 9-én. Idén az átlagnál jobb a térségben a szelídgesztenye-termés.
MTI/Varga György

A magyar szelídgesztenye export elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorul az ország. Az import évente 2000-2500 tonna között mozog, 1-1,2 milliárd forint értékben, jellemzően Olaszországból – közölte a NAK.

MTI

Fotó: MTI/Varga György