május 21, 2024

Ismét bővülhet a cukorrépa termőterülete hazánkban

kaposvári cukorgyár kristálycukor-koronás

FORRÁS: MTI/VARGA GYÖRGY

Alacsonyabb hozamokra számítanak az aszály miatt a hazai cukorrépatermelők, ráadásul uniós szinten is kisebb termés várható. A szűkösebb kínálat az árakra is hatással lesz. Miközben a környező országokban egyre drágábban kapható a kristálycukor, a hazai fogyasztókat továbbra is védi a kormány által bevezetett ársapka. Bár a nyugat-euró­pai feldolgozók az energiaválság ­miatt igyekeznek előre hozni a szezon kezdetét, az egyetlen hazai cukorgyárban várhatóan a megszokott módon, október elején kezdődhet el a feldolgozás – írja a Magyar Nemzet piaci körképében.

Jelentős áremelésektől kímélte meg a hazai fogyasztókat a kormány minapi döntése. Az élelmiszerárstop decemeber 31-ig szóló meghosszabbításánka köszönhetően továbbra is alacsony szinten marad több termék, köztük a kristálycukor ára is. A környező országokhoz képest tehát jóval olcsóbban juthatnak kristálycukorhoz a magyar vásárlók, az ársapka esetleges kivezetésével azonban gyors ütemű drágulásra kellett volna felkészülni.

Ennek legfőbb oka, hogy a cukor ára a világpiacon jelentősen nőtt az elmúlt hónapokban, ráadásul az idei cukorrépaszezon alakulása is az áremelések irányába mutat.

A Bloomberg nemzetközi hírügynökség minapi írása szerint az Európai Unióban az idén jóval kisebb területen vetettek cukorrépát a gazdálkodók, a terméskilátásokat pedig a száraz­ság is rontja. Az előrejelzések szerint az EU és az Egyesült Királyság együtt 16,4 millió tonna cukrot állíthat elő az idei szezonban, ami azt jelenti, hogy a tavalyi mennyiséghez képest mintegy egymillió tonnányi cukor hiányzik majd az uniós piacról, amit importból kell majd pótolni.

A ténylegesen piacra kerülő cukormennyiséget ugyanakkor tovább csökkentheti, hogy az Európa-szerte uralkodó energiaválság miatt egyes feldolgozók igyekeznek előre hozni a szezon kezdetét, a korábban betakarított cukorrépa minősége azonban elmaradhat a megszokottól, s így kevesebb cukor nyerhető ki a terményből.

A hazánkban működő egyetlen, kaposvári cukorgyárban egyelőre nem számolnak a szezon előre tolásával, lapunk úgy tudja, hogy a tervek szerint október elején kezdődik majd meg a cukorrépa feldolgozása.

Dorogi Árpád, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének elnöke lapunknak azt mondta, a száraz­ság a hazai cukorrépa-termőterületeket is kedvezőtlenül érintette. Az előzetes várakozások szerint egy hektárról mintegy 48-50 tonnányi termést takaríthatnak be idén a gazdálkodók, ami jócskán elmarad a megszokott 60 tonnás szinttől. A szakember szerint öntözött körülmények között elég jó eredményeket értek el a gazdálkodók – bár ennek a területnek az aránya országos szinten ma még nagyon kicsi –, ugyanakkor Kelet-Magyarország egyes területein nagyon alacsony hozamokkal találkozhattak a termelők. A hozamokon kívül a terület is csökkent, így a múlt évinél lényegesen kevesebb lehet az ez évi termés.

A támogatással érintett vetésterület nagysága 9604 hektárra esett vissza – ebből 8650 hektárnyi termést a hazai cukorgyárban dolgoznak fel –, miközben öt évvel ezelőtt az összes termőterület elérte a 17 200 hektárt, a hazai feldolgozás pedig megközelítette a 15 500 hektárt.

Dorogi Árpád kifejtette, hogy a kiszámíthatatlan módon emelkedő bekerülési költségek a répatermelőknek is komoly problémákat okoznak. A jelentős költségnövekedést pedig csak részben tudja kompenzálni a cukorrépáért kapott összeg, ami az idén tonnánként 48 és 52 euró között alakulhat. – Ahol az aszály nem okozott pusztítást, a termésátlag pedig meghaladja a hektáronkénti ötven tonnát, ott az átvételi ár ideig-óráig meg tudja téríteni a termelők ráfordítását, a költségek azonban folyamatosan emelkednek. A következő szezonban 230 ezer forint helyett már négyszázezer forintos műtrágyaárakkal kell számolnunk, ahogyan a gázolaj folyamatos emelkedése is nagy nyomást helyez a termelőkre – hangsúlyozta az elnök.

Abban Dorogi Árpád is egyetértett, hogy idén a hazai és az európai uniós szinten is kevesebb cukor készülhet, hiánytól azonban – a most tapasztalható átmeneti készlethiány ellenére – nem kell tartani.

Az árakkal kapcsolatban jelezte: a költségek miatt hosszabb távon magasabb árakra kell berendezkednie a piacnak, az árstop kivezetésével pedig a kiskereskedelmi forgalomban is jelentős áremelés következett volna.

A szövetség elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy az elmúlt években az uniós túlkínálat és a jelentősnek mondható importnyomás miatt méltatlanul alacsony szintre került a cukor ára, ami a termelőknek kifizetett répa árában is megjelent. A szakember azt reméli, hogy a mostani piaci átrendeződésnek köszönhetően helyére kerül a cukor és a répa ára is, aminek köszönhetően ismét bővülhet a termőterület hazánkban. Mindez a hazai cukorellátást is stabilabb szintre helyezi majd.